onsdag 23 december 2009

Partipolitiskt ställningstagande

Det visade sig att bakom listan som jag länkade till i förra inlägget så ligger Sverigedemokraterna. Jag skulle därför vilja passa på att ta avstånd från dem, så ingen tror något dumt om vilka åsikter jag egentligen har.

Emellanåt så möts mina och Sverigedemokraternas åsikter på vissa ytterst små sakfrågor. Det är då viktigt att beakta att vi ofta har olika anledningar till vårat tyckande, och säkerligen vill åstadkomma olika resultat. Om jag känner SD rätt så handlar kampen mot Hallalslakt i grund och botten om att försöka begränsa invandrar, tvinga in dem i förbestämda mönster och motarbeta deras seder.

För mig handlar det om något helt annat. Det handlar om att inga, varken djur eller människor, ska behöva lida pga vissa individers dumma påhitt.

I stort så skulle jag aldrig kunna tänka mig att rösta på Sverigedemokraterna. Vi tycker så ofantligt olika i nästan alla frågor att det nästan är skrattretande. SD vill stänga gränserna och motarbeta invandring. Jag å andra sidan tror att lösningen ligger precis i det motsatta; Öppna gränser och rörelsefrihet bidrar till ökad förståelse, mindre konflikter och i förlängningen en underminering av religionen som ett maktmedium.

onsdag 25 november 2009

Rösta Nej till ritualslakt!

I juni kommer ministerrådet att fatta beslut om Sverige ska slopa den djurlagstiftningen som förbjuder slakt utan bedövning på ohumaniska sätt. Man gör det efter påtryckningar från Europaparlamentet som hänvisar till regligionsfriheten. Bedrövligt att vissas påhitt ska få gå ut över levande varelser på det här sättet! Hjälp till att stoppa dessa dumheter genom att skriva under här: http://upprop.nu/TIEV

onsdag 21 oktober 2009

I guds avbild?

Sedan den första exoplaneten hittades för några år sedan har det upptäckts nya på löpande band. Där den första var en jätte med en massa flera gånger den av Jupiters så har vi lyckats upptäcka mindre och mindre planeter. Numera kan vi upptäcka planeter i samma storleksordning som jorden, och vi börjar även kunna påvisa månar runt dessa planeter.
Jag har stora förhoppningar att vi inom de närmaste åren även kommer att kunna hitta exoplaneter med tecken på liv på. Såklart inte nödvändigtvis intelligent liv, men något tecken på att liv fått fotfäste på någon annan plats i universum än på vår egen lilla utpost.
Det vore minst sagt intressant att veta hur religioner skulle ställa sig till en sådan upptäckt. Kreationister och vetenskapsförnekare skulle väl i vanlig ordning fortsätta att förneka, men alla de andra religiösa tolkningarna som är mer angelägna att göra eftergifter. Har gud startat livet på de andra planeterna också? Är man troende samtidigt som man accepterar evolution, då kan man anta att intelligent liv kan finnas på andra ställen än här på jorden, eller har gud spelat ut ett trumf i evolutionen och gjort oss unika med intelligens, och således hindrat alla andra varelser att bli intelligenta? Hur passar Jesus/Muhammed med flera in i bilden? Kommer de andra att "känna till" våra profeter eller ha en egen exakt motsvarighet? Eftersom bibeln/koranen är ofelbara och kommer från gud, kan man då göra en förutsägelse att andra intelligenta varelser kommer ha en exakt likadan version av den heliga boken?

Artikel i dn
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/32-nya-planeter-upptackta-1.977744

Lite mer djuplodande ifrån science daily
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091019105304.htm

måndag 19 oktober 2009

Hjärnspöken

Citerat från vardguiden.se:
Feber kan förutom hög temperatur även ge andra symtom. En del kan bli tillfälligt förvirrade när de får hög feber och till och med se saker som inte finns.
Att man ser saker som inte finns kan bero på många anledningar. Exempelvis kan det bero på feber, vätskebrist, alkohol- eller narkotikapåverkan, stress eller att man helt enkelt vill tro på något så pass mycket att man inbillar sig bevis.

Fenomenet är inget nytt. I alla tider har folk hävdat att de sett bevis för respektive mytologi. Oden, Näcken, vättar, troll, Storsjöodjuret, monster, änglar eller gud. Gemensamt för alla dessa inbillningar brukar vara att personen är ensam, alternativt att det är en liten grupp med en tydlig gemensam konspiration, och där inget är dokumenterat i form av ett trovärdigt fotografi eller dylikt.

Jag tror att det är viktigt att man på ett respektfullt sätt har en skeptisk inställning mot den här typen av bevis. Respektfullt eftersom personen själv inte väljer att hitta på historien, allt sker undermedvetet och är inget man kan rå för (självklart kan man som individ välja om man vill tro på det man ser eller inte).

Att tydligt uttrycka att man är skeptisk och visa sitt kritiska ställningstagande tror jag är viktigt för att personen ska uppmärksammas på sina hjärnspöken. Han/hon är inte ensam om att uppleva hjärnspöken, idag kanske det var en ängel och om personen levt för 700 år sedan hade det med all säkerhet varit ett troll eller något annat från dåtidens sagor/religioner.

onsdag 7 oktober 2009

En gudomlig teori

Om jag för tillfället skall leka lite med tanken att det finns några gudar, hur skulle en gudsförklaring se ut från mitt perspektiv?
Vår verklighet, det vill säga allt som vi ser och upplever runt omkring oss skulle kunna vara en simulering, och vi själva är artificiella intelligenser i detta system. Det som vi uppfattat som gud är i det här scenariot i själva verket programmerare eller systemövervakare.
Våra framsteg inom databearbetningsförmåga och komplexiteten på våra system blir större för var dag som går, det är inte alls otänkbart att det till slut kommer att uppstå självmedvetna entiteter inom dessa system. Kommer dessa livsformer att ställa sig existentiella frågor om varför de finns och varför världen runt omkring dem ser ut som den gör? Kommer de att tillbe systemägaren? kommer det att finnas de som väljer att inte tro på systemägarens existens i brist på bevis?

torsdag 1 oktober 2009

Nej, niqab och burka är ingen rättighet

Många verkar tro att religionsfriheten är en rättighet som innebär att jag får göra vad jag vill och leva mitt liv hur jag vill bara jag kan legitimera mina handlingar med religion. Den senaste tidens burka- och niqabdebatt som härjat i medier pga att skolor inte vill tillåta niqab i klassrummen är befängd.

Bara för att du har en religion innebär inte det att du får göra vad du vill. Religionsfriheten ger dig utrymme att tro på vilken gud du vill och säga det högt, likväl som det är grunden för ett öppet samhälle där rätten att få kritisera och ifrågasätta religion måste ses som självklart. Men den attityd som en del religiösa anhängare verkar ha får mig närmast att tänka på en 4åring som konstant försöker ta hela handen när ett finger ges, bara för att testa gränser.

Och det är precis vad det här handlar om. Gränser. Det är viktigt att man tydligt motiverar varför en del saker inte passar i delar av samhället.

Det finns en anledning till varför inte religiösa ringar passar sig på en kirurgs händer under operation. Det finns en anledning till varför halalslakt inte är tillåtet i varje land som vågar stå upp för djurskyddet som borde vara en självklarhet. Det finns en anledning till varför du inte får bära niqab inom de flesta yrken eller i skolan.

Att neka någon en religiös handling är inte att gå emot religionsfriheten. Att neka någon att tro på sin gud eller att yttra sig om vad hennes religion innebär - det är emot religionsfriheten!

Det kommer alltid finnas individer och grupper som försöker ta hela handen. Men viktigast av allt är att samhället aldrig ger efter. Sunt förnuft måste alltid komma i första rummet. Och jag är övertygad om att gränsen är tydlig för alla, inklusive 4åringarna.

onsdag 23 september 2009

Magnus Betnér i Kyrkan

Tänkte dela med mig av lite humor. Hittade det här klippet med Magnus Betnér där han kör lite standup i kyrkan:

lördag 19 september 2009

En eloge för Amish

Efter mina poster om religion och vetenskap har jag gått och grubblat en hel del över hur falska strikt religiösa, som till exempel kreationister, kan vara. Det är kanske inte uppenbart för dem, men samma fysik som vetenskapen arbetat fram för att förklara hur universum fungerar har också givit oss mobiltelefoner och internet. Den geologiska vetenskapen som används för att bedöma jordens ålder används också för att hitta olja och naturtillgångar. Den biologi och kemi stödjer evolution har också givit oss penicillin och de flesta andra mediciner. Vetenskapen hänger samman som ett stort pussel, där bitarna måste passa ihop perfekt för att man skall kunna fortsätta bygga. Om man anser att jorden är 6000 år så har man i samma veva förnekat i stort sett allt som gör vårt moderna samhälle.
Och då till min tes, att leva som amish folket är en stark ståndpunkt. Amish tar avstånd från allt vad teknisk landvinning heter. I ett det samhälle som de lever i kan allt härledas till deras gud, och det är ju det som många trosinriktningar vill. Se till Amish, det måste vara ert drömsamhälle.
Amish är som vårt samhälle var innan vi började ställa frågor om vår tillvaros beskaffenhet. Vi ville veta hur allt fungerar, och vad vi kom fram till var att allt fungerar alldeles utmärkt även utan en gud.

fredag 18 september 2009

Religion som vetenskap

För att fortsätta mitt försök att abolvera guds roll i vetenskapen så tänkte jag försöka diskutera lite om hur vetenskapen försöker påvisa olika fenomen som troende påstår existerar.
Det finns egentligen inget inom religionerna som inte skulle kunna bli vetenskapligt faktum om så vore fallet. Ett troligt sätt att bevisa en påverkande gud vore att lägga fram testbara hypoteser och sedan utföra kontrollerade och upprepbara experiment på dessa.
Ta bönen till exempel, fungerar den? Jag kan inte se något som hindrar experimentella försök för att ta reda på dess effekt, och många sådana har faktiskt utförts. Bland annat en massiv studie som försökte bevisa effektiviteten av bön på hjärtsjuka patienter (American heart jurnal, April 2006). I den studien visade det sig att bönen inte hade någon effekt, men det har varit andra studier som inte har varit lika tydliga. Här ställs vetenskapens kärna verkligen på sin spets i den kritik som studierna får utstå. Det är helt i sin ordning att konstruktivt kritisera metodfel i experimenten och felaktigheter i tolkningen av resultatet, det är så vetenskap fungerar.
När en undersökning kommer som ger visst bifall till, exempelvis, bönens effektivitet så har det som regel funnits brister av något sätt i undersökningen.
I fall som dessa så är det svårt för vetenskapen att göra rätt i de troendes ögon. Det är helgerån att kritisera metodfel i en undersökning som visar på bönens effekt. Samtidigt som den undersökningen gärna lyfts som 'bevis' för sin sak, med dess medföljande akademiska legitimitet. Om det å andra sidan kommer undersökningar som inte visar på någon effekt så ignoreras eller kritiseras de för att man inte kan studera gud.
När det gäller påståendet att man inte kan studera gud så kan man säga en sak med yttersta säkerhet, alla som påstår att gud är bortom vetenskapen skulle kasta sig över ett gudsbevis omedelbart om det kom.
Pastor Raymond Lawrence kommenterade undersökningen jag nämnde ovan på följande sätt i washington post "Prayer is presumably a way of addressing God, and there's no way to scientifically test God. God is not subject to scientific research." (www.washingtonpost.com)
Om gud finns och pastorn har rätt så får det en mycket intressant följdeffekt, nämligen hur vi har fått gud att backa in i ett hörn och gjort honom kraftlös. Bönen hjälper inte för att vi kan studera den, gud får ge avkall på sin kraft att hjälpa på grund av sin egen ostuderbara natur. Vår förmåga att studera en företeelse avväpnar också gud på sin kraft inom området, det är inte riktigt sinnebilden på en allsmäktig gud.

Washington post, 2005-07-14 (läst 2009-09-18)

Study of the Therapeutic Effects of Intercessory Prayer (Abstract)

måndag 14 september 2009

Citat: Steven Weinberg

With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion.
- Steven Weinberg

lördag 12 september 2009

Religion mot Vetenskap

Det är inte så sällan som man hör om de möjliga motsättningarna mellan vetenskap och religion. På ena sidan av de troendes spektrum finns de som motsätter sig det mesta som har med vetenskap, ibland utan att veta om det. En kreationist tror kanske att han motsätter sig evolutionen, men då motsätter han sig också fysik, biologi och arkeologi med mera. Sedan finns det de som är mer undflyende och säger att det inte finns en motsättning mellan vetenskap och religion. Vetenskapen har sina domäner och deras tro har sin domän, och att de inte inkräktar på varandra. Ingen av dessa inställningar är utan problem.
Till att börja med måste vi försöka ge någon form av definition på vad vetenskap är. Det finns faktiskt inte någon allmänt accepterad definition på vad som är vetenskap. Som kliché är en vetenskapsman/kvinna en person i vit rock som står i ett laboratorium och använder sig av redskap som provrör, teleskop, mikroskop och datorer. Men en korrektare bild av vad vetenskap är för något är den process med vilken ny kunskap tas fram. När vetenskapliga idéer och resultat läggs fram utsätts de för andra vetenskapsmäns kritik, kritik som är där för att kunna förbättra och förfina teorierna och kunna utforma bättre modeller och experiment. Idéer som överlever den här processen är de som i nästa steg anses som vetenskapligt säkerställda.
Vad är då vetenskapens anledning? Vetenskapen tycks vara ett sociologiskt fenomen som vuxit fram som resultatet av en kollektiv strävan att förstå naturen och männsikan (Hansson och Sandin, 2000). Att ge förklaringar för den värld vi lever i är något som också alla religioner gör anspråk på. Det är lätt att acceptera gud/gudar som förklaring på naturens mysterier för männsikan vid våra stora religioners uppkomst. Men det är inte längre den tid vi lever i och skillnaden mellan vetenskap och religion blir uppenbar. Religionerna har en förklaring som varit (i princip) densamma sen dess uppkomst, vetenskapens förklaringar har hela tiden förfinats och förbättrats. Ibland är vetenskapen inne på sidospår och ibland har den helt fel, dessa fel korrigeras och upptäcks med tiden och på så sätt kommer vi framåt. Religioner å andra sidan är inte särskilt välkomnande till kritik och förändring. Det är vetenskapens utvecklande och förbättrande natur som gör den till alternativet att föredra.
När det gäller den undflyende troende och den som säger att gud befinner sig där vetenskapen inte i dagsläget har några svar. Då är det en ganska uddlös typ av tro, din gud kan inte göra något som påverkar något på något sätt. Det gör din gud i princip meningslös, och det är inte direkt ordbokens definition på en gud.

Referenser
Sven Ove Hansson & Per Sandin (2000), Högskolans lågvattenmärken Bokförlaget Natur och kultur. ISBN 91-27-07981-3

lördag 29 augusti 2009

Slöhet med mera

Oj vad inaktiv jag (vi) har varit här senaste tiden. skall försöka skärpa mig lite.
Tänkte för övrigt ta å göra någonting åt den hemska designen på sidan. Men om jag känner mig själv rätt så kommer jag ersätta en gräslig design med en annan gräslig design, men den kommer i alla fall att vara ny.

Under tiden skall jag tipsa om några andra bloggar/sidor som jag ofta besöker

http://www.evolutionsteori.se/
En fantastiskt bra blogg som innehåller en mängd material och länkar till information om evolution och hur man bemöter kreationister

http://www.sciencedaily.com/
Har egentligen ingenting med religion/ateism att göra. men det är en fantastisk källa till nya rön från forskningsvärlden.

http://www.vof.se/
Föreningen Vetenskap och Folkbildning har heller uttalat ateistiskt, men det är en förening som jag varmt kan rekommendera. Medlemskap är billigt, och bor man nära någon större ort kan man gå på deras frekventa seminarier.

http://www.humanisterna.se/
Förening som arbetar för det sekulära samhället. Ligger bland annat bakom kampanjen "Gud finns nog inte"

torsdag 6 augusti 2009

Konsten att upptäcka skitsnack

Nu har jag följt den den bitvis hätska debatten om shaktimattan och känner att jag måste blanda mig in på ett hörn. Jag tänker inte ta upp något speciellt om mattan då det finns andra om mer ingående forum för det. Men vad som är gemensamt för mattan och vad som gör att det bör få lite utrymme på den här bloggen är att det ofta rör sig om tro och inte vetenskap. Jag tvivlar inte på dem som hävdar att mattan hjälper dem, men det är för den skull inte bra att tro på många av de magiska egenskaper på grund av "österländsk läkekonst" som den tillskrivs. Eventuella positiva effekter uppstår troligtvis på grund av att annars stressade personer kan ta sig 10-15 minuter lugn och ro per kväll, inte på grund av "något som vetenskapen inte kan kontrollera". Jag tror att många skulle må bra av att ha lite högre tröskel för godtrohet och ifrågasättande och har därför skrivit ihop en liten lista som kan vara bra att ha i bakhuvudet när någon kommer med fantastiska påståenden.

  1. Hur pålitlig är källan till påståendet?
    Inom vetenskapligt arbete kommer det troligtvis att dyka upp data som pekar åt lite olika håll. Men om den som tolkar och värderar informationen verkligen är opartisk så kommer eventuella fel att ta ut varandra. Tillverkaren av shaktimattan påstår att den löser spänningar och ger "djupavslappning", men finns det fall när den varit overksam eller rent av skadlig?
  2. Gör källan flera liknande påståenden?
    Källan kan vara vriden åt att tro på ett visst sätt eller öppen för att tro bara för att tro. New-age personer som tror på helande-kristaller, ljusterapi, tarotkort, horoskop (listan kan göras lång) kanske har lite för lätt för att acceptera påståenden. De kanske tror bara för att det trotsar vetenskap. Det svåra i sammanhanget är att man måste ha tillräckligt öppet sinne för att ta till sig radikala nya ideer men att fortfarande vara skeptisk nog så att man inte köper allt.
  3. Har påståendena bekräftats av någon annan?
    Om någon kommer med ett påstående så skall det kunna bekräftas av andra, oberoende källor. Om tillvekraren av shaktimattan påstår att den hjälper mot stress så bör de också kunna visa hur de kommit fram till det, och om allt är i sin ordning så skall andra kunna nå samma resultat.
  4. Hänger det här ihop med hur vår värld fungerar?
    Du får ett email som påstår att du skall få flera hundra miljoner av någon okänd i nigeria om du bara skickar några tusen till honom först för att betala tjänstemän och ansökningshandlingar. Det kan tyckas självklart att det inte går till så i verkligheten, men likväl går folk på liknande bluffar med jämna mellanrum. Är det för bra för att vara sant kanske man skall kontrollera lite extra, ofta visar det sig inte vara sant.
  5. Har någon försökt motbevisa påståendet?
    Man kan komma med en radikal hypotes och data som styrker den, men vilka andra förklaringar finns det? Riktig vetenskap försöker själv falsifiera sina påståenden när en pseudovetenskap fokuserar på data som stärker det egna påståendet. Patienter hos en homeopat kanske tillfrisknar mirakulöst ibland, men ibland tillfrisknar man plötsligt och oförklarligt. Finns det andra förklaringar?
  6. Vart pekar majoriteten av bevisen?
    Det är lätt att ifrågasätta vetenskapliga arbeten med bevis som verkar stå i kontrast till påståendet. Motståndare till evolution kanske kan hitta saker som inte riktigt verkar passa in i teorin, men det är för den skull inte ett omkullkastande. Majoriteten av bevisen styrker evolution. Om du har ett litet bevis som pekar åt ett annat håll, hur förklarar du då de tusentals andra bevisen som står i kontrast till din teori?
  7. Är den som kommer med påståendet vekligen vetenskaplig?
    Ett bra exempel på detta är ofta skillnaden mellan ufologer och SETI, de har gemensamt interesse och baserar på samma hypotes, att det finns utomjordingar. Men där SETI är vetenskapsmän som försöker verifiera och falsifiera sina egna upptäkter är ofta ufologerna lite för godtrogna för sitt eget bästa.
  8. Vilken typ av bevis är det som visas?
    Bevis som visas upp måste positivt styrka sitt eget påstående. Återigen kan man ta ufologerna som exempel, visa mig bevis av en landning, krash eller kroppar från utomjordningar. Att påstå att bevisen finns men är dolda på grund av någon konspiration hjälper tyvärr inte, det är inte vetenskap. Självklart förekommer ibland konspirationer, men börja då med att föklara och bevisa konspirationen. Om bevisningen slutar med hävdandet av en konspiration är det troligt att du blir klassad som galenpanna.
  9. Förklarar den nya teorin lika mycket som den gamla?
    Det går kanske att komma med en teori som verkar förklara någonting som de gällande verkar missat. Men om teorin inte kan komma med föklaringar på det som de gamla teorierna kan, då hjälper det inte så mycket. Det finns luckor i alla möjliga vetenskaper, hur uppstod livet? Hur uppstod universum? Om "svaret" är gud så bör föklaringen friktionslöst passa in i resten av modellen, gör den inte det så är antingen det ena eller det andra falskt. Bara för att evolutionen inte svarar på livets uppkomst så inträder inte gud som svaret och därmed ersättning på evolutionen. Om gud är med i svaret så kan man alltid komma med en följdfråga, "ok, men hur?"
  10. Vad är det som driver den som kommer med påståendet?
    Vetenskapen i sin sanna form är opartisk och utan fördomar. En klimatolog anställd av ett oljebolag kan, och kommer troligtvis, att påvisa att det finns luckor i förklaringar som pekar på global uppvärmining. Jävighet på grund av ideologi, tro, bakgrund eller förutfattade meningar är del av att vara människa vilket ofta gör det svårt att upptäcka.
Det här är till stor del vad vetenskap handlar om, och jag kan lova dig att du inte tvivlar på den vetenskapliga metoden när du går till din doktor. Du misstror inte fysik, mattematik och ingenjörskonst när du flyger på 10000 meters höjd.

tisdag 21 juli 2009

Vad får religionsfriheten kosta

Hittade en artikel om att man vill börja tillåta halalslakt och kosherlsakt i Sverige, och åberopar religionsfriheten.

Jag tycker att det är tragiskt, och hoppas verkligen att det inte kommer tillåtas. Inte för att jag vill missgynna muslimer att äta kött, utan för att lagen fyller ett syfte ur ett djurrättsperspektiv.

Halal- och kosherslakt innerbär att djuret avlivas genom att man skär av halsen utan bedövning, sövning eller någon annan form av bedövning som ska göra att djuret inte är medveten om vad som händer. Det anses brutalt och ohumansikt att snitta halsen på ett djur som är vid fullt medvetande, när det finns effektiva sätt att avliva djuret utan att det plågas mer än nödvändigt.

Det som däremot oroar mig än mer än djurplågeriet i sig om det här går igenom, är vilka konsekvenser som det kommer få på andra områden. Hur mycket ska vi vika oss för att behålla religionsfriheten i bemärkelsen att allt som religionen kräver ska samhället acceptera? Jag ser framför mig en värld fylld med djuroffer till gudar, hedersmord, brutala och orealistiska straff utan domstolar, häxbränningar, könsdiskrimineringar... ja listan kan göras långt. Allt för lång.

Men frågan kvarstår; Hur mycket får egentligen religionsfrihet kosta?

Artikeln: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173631
Mer om halal- och kosherslakt: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A4ktning_(slaktmetod)

torsdag 16 juli 2009

Bara Jesus kan rädda dig!

Gick förbi medborgarplatsen för några dagar sedan där kristna "aktivister" stod och delade ut flyers och genom mikrofon skrek de ut sitt budskap:
- Bara Jesus kan rädda dig från ditt lidande här på jorden
- Hur då?
- All kärlek kommer från Jesus, tro på honom och du blir befriad från ditt lidande!

De orden var något som fick mig att triggas att skriva ner det jag länge velat säga...

Till alla patetiska & tragiska aktivister i "Jesus räddar dig"-kampanjen:
Mitt liv är en ren njutning. Jag stormtrivs med att leva här på jorden precis som jag gör. Att mitt liv skulle vara fyllt av lidande för att jag inte tror på Jesus är så fel det bara kan vara. Tvärt om upplever jag massvis med glädje, njutning och kärlek genom att aktivt välja att trotsa de regler som många kristna förespråkar att man ska följa för att vara gud till lags;
  • Mitt användande av kondom har säkerligen besparat mig mycket lidande.
  • Genom att inte vänta med sex fram tills äktenskapet har jag kunnat uppleva hur mycket glädje, njutning och kärlek som helst.
  • Varje söndag, jul och påsk etc när ni sitter i kyrkan lever jag livet. Bio, gröna lund, träffar människor jag älskar. Listan kan göras lång.
  • Att emellanåt frossa riktigt ordentligt kan inte beskrivas som något annat än äkta livsnjutning.
  • Eftersom jag tror på orsak och verkan, istället för en gud, så inser jag också att jag själv är ansvarig för min egen situation, vilket gör att jag förändrar saker som jag ogillar istället för att be och hoppas att högre makter ska hjälpa till. Hittills har det varit en mycket framgångsrik inställning.
  • Den glädjen jag känner varje gång jag lyckas omvända en vilseleden människa till förnuftets sida är obeskrivlig.
Om ni verkligen har rätt. Om det verkligen är som så att bara Jesus kan se till så jag inte lider här på jorden. Då hoppas jag att ni själva förstår hur Jesus hånar er varje gång jag fylls av skratt åt era patetiska försök att omvända människor på medborgarplatsen.

Den otroliga lycka jag känner av att vara precis här och nu, och vara precis den jag är, gör att Jesus verkligen måste älska mig. Även fast jag aktivt motarbetar alla religiösa grupperingar så är mitt liv mycket mer njutning än vad många religiösa verkar uppleva.

Till er som söker efter kärlek i religion, lever efter regler en präst eller en 1000 år gammal bok indoktrinerar i er, slösar bort pengar genom kyrkoskatt eller slösar tid genom att sitta i kyrkan:
Sluta sök och börja lev livet istället, för fan!

tisdag 14 juli 2009

Är din gud kärlek?

Det är inte särskilt ovanligt att höra att "gud är kärlek", Det har bland annat gått ganska varmt i kommentarerna här på bloggen. Gud=Kärlek används både av djupt troende men också av de sekulariserade folkhems-religiösa, och jag måste faktiskt erkänna att jag själv använt mig av uttrycket innan jag egentligen tänkt igenom det särskilt mycket.
För Einstein var det universums matematiska symmetri som var gud (Man kan ju spekulera i att mattematik var Einsteins kärlek och att det därför är samma uttryck). På många sätt så är nog den här typen av "gud är kärlek" en ganska acceptabel tro. En gud som är kärlek borde inte kunna leda till krig och terrorism. En gud som är kärlek finns även mellan män som älskar män och kvinnor som älskar kvinnor, och älskar man gud borde man ju då i förlängningen älska även dem. En gud som är kärlek skulle kunna vara god.
Men en gud som bara är kärlek behöver inga tempel eller kyrkor, den tillhörande religionen är absolut inte det samma som kärlek. Det var inte kärlek som i gamla testamentet slaktade folkslag av andra trosinriktningar på löpande band. Det var inte kärlek som gick på vatten och senare återuppstod. Det var inte kärlek som flög till himmelen på sin bevingade häst.
En gud som är kärlek behöver ingen religion, inga kyrkor, inga präster. En gud som är kärlek hade inget med universums uppkomst att göra. En gud som är kärlek hade inget med livets uppkomst att göra. En gud som är kärlek är heller inget magiskt eller oförklarligt. Vår kärlek är kemiskt betingad och har uppstått tack vare evolutionen, vilket inte på något sätt förminskar dess storhet. Så i förlängningen är "gud är kärlek" bara tautologi, ett överflödigt uttryck, semantik. Och i många fall är de troende alldeles för upptagna med att tro på kärleken för att faktiskt älska.

måndag 13 juli 2009

Citat: Carl Sagan

For me, its far better to grasp the universe as it really is than to persist in delusion, however satisfying and reassuring.
- Carl Sagan

torsdag 9 juli 2009

Den fasansfulla åskledaren

När Benjamin Franklin år 1752 föreslog att man skulle sätt järnstänger på sina hus för att leda bort blixten mötte han faktiskt motstånd.
"Det är lika ogudaktigt av oss att skydda oss mot Guds blixtar som det är för ett barn att motsätta sig faderns tuktande ris"
Det här är såklart inte mycket mer än en underhållande anekdot, men det belyser ändå hur religiöst motstånd med tiden kan vändas till acceptans. Eller som i det här fallet där jag tror de flesta anser att motståndarna var knäppgökar.

Källa:
Illustrerad vetenskap Nr10 - 2009

tisdag 7 juli 2009

Myten om 21 gram

Emellanåt hör man myten om att själen skulle väga 21 gram komma upp. Ofta grundar det sig från filmen "21 Grams", som har fått sin titel från ett experiment som genomfördes för att bevisa att vi har en själ genom att visa att kroppen blir lättare när vi dör eftersom själen då lämnar kroppen.

Få verkar dock vilja engagera sig i att ta reda på varifrån denna bluff verkligen härstammar, utan nöjer sig med att gotta sig i det mystiska kring att det kanske verkligen finns något magiskt som lever vidare efter vår död.

Om människan har en själ eller inte låter jag vara osagt eftersom ingen lyckats bevisa varken det ena eller andra, däremot vill jag bestämt hävda att experimentet som filmen grundar sig på inte på något sätt bevisar någonting.

Experimentet gjordes av en man vid namn Dr MacDougall år 1907. Han lät mäta 6 personer och ett gäng djur. Enligt hans religiösa linje så hade djur inga själar, och borde därför inte minska i vikt, medans människor har själar och därför borde bli lättare när de dör.

De djuren han dödade fann han inte minskade i vikt, vilket han ansåg var ett bevis för att de inte har någon själ.

Av de människorna som dog så hade 2 st ingen viktminskning alls och uteslöts därför från testet pga varierande förklaringar, 1 minskade i vikt direkt vid dödsögonblicket, 2 minskade i vikt en stund efter döden och en minskade i vikt men vikten återställdes efter ett tag. Det var enbart den första människan som dog som förlorade 21,3 gram, de övriga hade andra viktförändringar.

När testet publicerades 1907 förkastades det direkt av övriga vetenskapsvärlden. Man ansåg:
* att Dr MacDougalls mätmetoder inte var tillräckligt noggranna
* att det lilla antalet människor som dessutom hade 33% felmarginal var för osäkert
* att tiderna mellan dödsfallet och viktförändringen var för olika
* att vikterna som människorna förlorade var i ett för stort spann
* att Dr MacDougall inte lyckats utesluta naturliga förklaringar till viktförändringen tillräckligt bra

Till och med Dr MacDougall själv sa att testet inte bevisar något i sin ensamhet, utan att det måste upprepas i större skala för att få ett bevisvärde. Något sådant test är inte känt.

Det mest fascinerande i hela den här historien är hur ett sånt dåligt test från början av 1900-talet kan, med hjälp av en hollywoodfilm, vandra vidare som en myt så länge så folk väljer att allvarligt börja tro på det och prata om det som om det skulle vara sanning. Det känns som att det är på tiden att skolan på allvar börjar lära ut källkritik till våra invånare.

fredag 3 juli 2009

Ytterligare en liten Kd känga

Idag har Lotta Gröning på Expressen skrivit en krönika om Kristdemokraterna som jag tyckte var väldigt bra.
Jag sammanfattar den med två citat.
"Skit i traditionen och bli som folk!"
"Synen på människan kan inte styras av gamla fördomar."

Läs hela krönikan på

torsdag 2 juli 2009

Kristdemokraterna

Jag läste nyss en väldigt bra debattartikel på expressen angående kristdemokraterna och deras värderingar och syn på moral. Jag tycker det är skrämmande att ett så trångsynt parti fortfarande finns till. Jag förespråkar såklart inte någon form av gallring i de politiska leden, demokrati är demokrati och ett trångsynt parti finns för att det finns tillräckligt många trångsynta människor i vårt land.
Det är knappast en hemlighet och inte särskilt förvånande att det är gott om främlingsfientlig jargong inom sverigedemokraterna, men liknande tongångar finns inom kristdemokraterna angående homosexuella. Hets och hat mot annars laglydiga moraliska medmänniskor försvarat med en fördold gud och hans religion med "tradition" konservativt mantra.
I andra partier får folk avgå efter obetalda tv-licenser, Mona Sahlin får fortfarande lida för "tobleroneaffären" 14 år efter det inträffade. Inom kristdemokraterna är det helt i sin ordning att uttrycka förakt mot homosexuella, man blir till och med belönad med positioner inom europaparlamentet. Det hela är tyvärr demokratins smutsiga undersida, demokratin låter oss alla komma till tals, men när många av oss är intoleranta blir vår politik det också.
Traditionellt har mänskligheten gjort mycket vansinne, med eller utan gud. Men även om traditionen lär oss om vem vi är nu så kan vi inte vara bundna av den, vi kan bätttre.

Insändaren på expressen
http://www.expressen.se/debatt/1.1626139/satt-stopp-for-homohetsarna

torsdag 25 juni 2009

Lite mer om Iran

Igår stod jag och tittade på en demonstration på plattan i Stockholm. Slagorden var bland annat "Ner med religiösa diktaturen i Iran, ingen religion i makten"
Jag hoppas verkligen att folket i Iran gör revolt, och att de delar samma sekulariserade syn på religion som deras landsmän här i Sverige gör.
Religion har förmågan att totalt korrumpera, om religionen har en roll i dagens samhälle så är det på individens nivå. Det finns utrymme för kultur och spiritualism, men religiös dogma kan inte få styra våra liv.

tisdag 16 juni 2009

Demokrati i Iran

Nu har jag varit borta från bloggen alldeles för länge, jag har haft en hel del att stå men nu är det lugnare så jag lovar att bättra mig framöver.

Jag börjar med ett kort inlägg angående valet i Iran och de pågående kravallerna.
Man kan kanske tro att Iran är en demokrati då det just hållits öppna val där till och med kvinnor får deltaga. Men i själva verket så styrs Iran av ayatolla Khamenei och det så kallade väktarrådet. De valbara politiska kandidaterna väljs ut och godkänns i förväg av väktarrådet. Väktarrådet har också sista ordet vid stiftandet av lagar, så om deras godkända kandidat skulle ta ut svängarna lite för mycket kan de ändå "rätta till" det i efterhand. Även om Iran inte är totalitär stat som Syrien eller Saudiarabien så är det en motsägelse att kalla sig för en teokratisk republik. Sharialagar motsätter sig demokratisk lagstiftning och frihet.
Men man kan hoppas att folket i Iran tror tillräckligt på ayatollans låtsasdemokrati att de lyckas göra revolt och inför en fredlig demokrati på riktigt, en demokrati där det är fritt att ha vilken tro man vill, inkusive ateism.

torsdag 11 juni 2009

Homosexualitet är inte pedofili

När man läser runt bland argumenten som vissa präster tar upp för att rättfärdiga sin särbehandling av homosexuella så hör man ibland att samhället har ju rätt att lägga sig i sexuella böjningar så som tex pedofili och våldtäktsmän, så varför ska samhället inte ha rätten att lägga sig i homosexualitet?

Mycket trångsynt argument tycker jag. För mig är skillnaden solklar. Vuxna människor får enligt mig göra vad de vill med varandra så länge det sker i samförstånd. Därför går det inte att rättfärdiga en våldtäkt då samlaget per definition sker mot den ena personens vilja. När det gäller pedofili så är byxmyndighetsåldern satt till 15 år eftersom innan dess är man inte tillräckligt vuxen för att förstå vad som är bäst för en själv, man är lätt att påverka och dessutom kan det vara skadligt att ha sex för tidigt.

Jag är kanske trångsynt, men jag har även svårt att se att en sexuell akt mellan en 55 åring och en 9 åring skulle kunna vara i samförstånd.

Att vissa präster jämför homosexualitet med pedofili är ytterst kränkande och visar vilken nedvärderande syn de har på människor. Tur att de prästerna är en minoritet.

onsdag 10 juni 2009

Humanisterna gör reklam i tunnelbanan

Det är med glädje jag idag upptäckte att Humanisterna har startat en ordentlig reklamkampanj. I en tid då främst Svenska kyrkan marknadsför sig hårt är det viktigt med en motpol.

Reklamen består av tre bilder och en text där det står:
Gud finns nog inte.
Ändå påverkar han dig.

Mindre än 20 procent av svenskarna är religiösa. Ändå är Gud helig i vårt land. Vi inom Humanisterna tycker att det är värt att fundera över. Det finns många exempel på hur religion påverkar livet - inte bara för de troende utan också för sju miljoner andra människor i Sverige.

Hur religiös är du? Och hur tycker du att samhället borde förhålla sig till religion? Gör vårt test.

www.gudfinnsnoginte.se
Såhär ser reklamen ut:

måndag 8 juni 2009

Tacka inte mig för SD

Ibland så verkar vissa tro att jag är en av de som bidrar till Sverigedemokraternas framgång. "Du som ogillar muslimer, röstar inte du på typ SD?". Nej, jag röstar verkligen inte på SD. Och nej, jag ogillar inte muslimer.

Jag ogillar människor som inte vågar ifrågasätta sin egen tro. Som inte kan rannsaka sig själva, vägrar tänka själva och väga bevis mot varandra. Tyvärr är det många som tillhör den religionen som de tillhör enbart för att alla i deras omgivning gör det, och att det därför inte blir naturligt att fundera över sin egen tro.

Sverigedemokraterna och jag har helt olika uppfattningar om många saker. Jag tror att rörelsefrihet världen över gör att människor med olika religiösa uppfattningar och etniska härkomster kommer blandas. Och när kristna-, islamistiska- och ateistiska barn (hur nu ett barn kan tillhöra en religion över huvudtaget går att ifrågasätta..) går i samma klass blir det naturligt att fundera över vad man själv tror på egentligen, och inte bara är uppfostrad till att tro på.

Jag vill även hävda att en hög invandring och mångfald gör att föraktet och oförståelsen som många religiösa grupper har sinsemellan suddas bort.

Länge leve mångfalden. Länge leve förnuftet!

fredag 5 juni 2009

Muslimerna är Islam

Såg SVTs program Existens för en vecka eller två sedan. Det handlade om föraktet mot Islam och muslimer, och de hävdade att problemet grundade sig i att folk inte kunde särskilja på Islam och muslimer, utan klumpade ihop begreppet.

Jag kan mycket väl hålla med om att många klumpar ihop begreppen, men är det verkligen det som är problemet? Och är det verkligen något fel med det?

Religionen Islam är ingen naturlag, och tillskillnad från tex tyngdlagen så skulle Islam inte finnas om inga anhängare fanns.

Islam blir det muslimerna gör det till. Och man borde absolut kunna ställa muslimerna till svars för det islam och dess religiösa texter förespråkar. De väljer aktivt att tro på och förespråka sina skrifter PRECIS på samma sätt som Reinfeldt väljer att tro på och förespråka Moderaternas valmanifest, eller på samma sätt som kommunisterna väljer att förespråka det kommunistiska manifestet.

Så på samma sätt som vi har rätt att ifrågasätta varför vår statsminister har de åsikter han har och varför hans parti har de åsikterna han har så har vi rätt att, och vi bör också, ifrågasätta varför muslimer, kristna, judar, scientiologer och alla andra som har åsikter och som förespråkar skrifter som har politiska och moraliska innebörder varför de tror som de gör och varför de väljer att förespråka de skrifter som de förespråkar.

tisdag 2 juni 2009

Är ateister bättre föräldrar?

Idag skrev metro på sidan två:
Många unga i Sverige tvingas in i äktenskap, visar en rapport från ungdomsstyrelsen. Rapporten visar att 5 procent av unga mellan 16 och 25 år, omkring 70 000 personer, inte känner sig fria att välja sin make eller maka.
Jag har hunnit träffa många medmänniskor som haft en sådan känsla. Det kanske bara är ett sammanträffande, så rätta mig om jag är helt fel ute, men jag har aldrig träffat en person som känt så som har föräldrar som är ateister.

Alla föräldrar jag känner till som har varit av åsikten att de har något att säga till om när det gäller sitt barns äktenskap har varit kristna eller muslimer. Är inte det konstigt? Vad är din uppfattning?

måndag 11 maj 2009

Häxor och Jesus, vad är skillnaden?

Hörde idag hur några satt i kollektivtrafiken och skrattade åt två artiklar i metro som handlade om hur man bränt ett hus i Asien för att en trollkarl bott där och att man därför ville försäkra sig om att all magi försvann, och en artikel om hur folk fortfarande tror på häxor i vissa delar av världen.

Det ironiska är att en av killarna själv bar ett kors runt halsen.

Att tro på en man som kunde gå på vatten, göra vatten till vin, trolla fram bröd, göra så blinda kan se och återuppstå från de döda kan jag verkligen inte förstå hur det skulle vara mer förnuftigt än att tro på trolldom. Jag kan verkligen inte förstå hur det kan vara mer rationellt att tro på en gud som skapade världen på 6 dagar för några tusen år sedan, som kan höra allas tankar och som är allsmäktig, än att tro på häxor.

Det är lätt att skratta åt andras vidskepelse...

söndag 10 maj 2009

Politik och kyrka

Det verkar ligga helt rätt i tiden i Sverige att vilja särskilja på politik och religion. När man surfar runt bland de partierna som ställer upp i kyrkovalet i år så känns det som att samtliga är för att politiken inte ska få styra kyrkan.

Nu senast var det frimodig kyrka som jag hittade (http://www.frimodigkyrka.se/?gclid=CNK8xcLOqZoCFcEUzAodqUfx_Q).

Den här utvecklingen kan inte annat än glädja mig, eftersom det fungerar båda vägarna. Desto mindre som riksdagen och regeringen kan detaljstyra Svenska Kyrkan, desto mindre kan Svenska kyrkan påverka politiken som ska styra Sverige. Och desto färre gräddfilar kommer Svenska kyrkan att få. Undrar om partierna och de kristna väljarna själv förstår konsekvensen av den här utvecklingen...?

onsdag 6 maj 2009

Bevara äktenskapet?

Jag hittade den här sidan nyligen

http://www.bevaraaktenskapet.nu/


Det är ett upprop för att bevara äktenskapet mellan man och kvinna och är initierat av representanter för katolska kyrkan, pingströrelsen och evangeliska alliansen.
Ämnet tycker jag är intressant och har själv inte riktigt tagit ställning till det. Missförstå mig inte, jag är inte emot samkönade äktenskap, vad jag är osäker på är om det nödvändigtvis måste vara inom kyrkan. Registrerat partnerskap och borgerlig vigsel finns ju som alternativ. Och varför vill ett homosexuellt par gifta sig i en kyrka där de inte är välkomna?
Jag är helt övertygad om att debatten och kontroversen gör att många tar avstånd ifrån kyrkan och religion. Även om kanske resultatet är något som jag (åtminstone kortsiktigt) ser som positivt så är jag tveksam till att anledningen eller metoden är den rätta. Det finns nog med rationella orsaker till att ta avstånd ifrån religion och tro, att vända sig bort i vredesmod på grund av att man inte får vara delaktig i den är inte en konstruktiv anledning. Däremot är jag positivt inställd till debatten därför att den exponerar religionernas oflexibla och dogmatiska inställningar, något som får observatörer att se religion för vad den egentligen är.
Vad som är helt bortom mig är falskheten och hyckleriet i frågan om äktenskapet, hur kan ett troende, homosexuellt par som varit varandra trogna i många år avvisas och inte vara önskvärt i kyrkan. Men det är helt ok för mig som ateist att gifta mig med vilken flicka som helst bara vi står i kyrkan och drar en vit lögn om gud.

Och något som många bör fråga sig själva och sina vänner som tänker gifta sig i kyrkan
- Tror du på gud?
- Om inte, vill du verkligen basera denna stora kärleksförklaring till den du älskar med en lögn?

Värt att notera är några profiler som skrivit under uppropet om att bevara äktenskapet
Siewert Öholm, Jan Myrdal och Paolo Roberto

tisdag 5 maj 2009

Citat: Bibeln

Ty det är skrivet: Jag skall göra de visas visdom om intet, och de förståndigas förstånd skall jag förkasta.
- Paulus första brev till korintierna 1:19

Snart är det 10 års-kalas

Den 1 januari 2000 separerade Svenska kyrkan från staten. Det är alltså snart 10 år sedan detta jättelika symboliska steg togs av vårt samhälle.

När Svenska kyrkan separerades från staten så stiftades en uppsättning lagar som gör att Svenska kyrkan som organisation särskiljer sig en hel del från övriga organisationer i samhället. De har både förmåner och förpliktelser. Bland annat så är de momsbefriade, staten driver in medlemsavgifter, utökad sekretess för att kunna skydda individer men också hindra insyn i den egna organisationen, de ska förvalta en stor del av det svenska kulturarvet osv..

De lagar och riktlinjer som trädde i kraft den 1 januari 2000 skulle gälla i 10 år. Det är alltså snart dags för en revision. Åtminstone jag hoppas att deras förmåner stryks ännu mera, så de kommer ner på jorden och blir en organisation jämställd med alla övriga intressen i samhället.

Det är med ett leende jag ser fram emot den dagen då Svenska kyrkan själv får håva in medlemsavgifterna via avier utskickade till medlemmarna. Först den dagen skulle man tydligt se vilka som verkligen stödjer Svenska kyrkan och inte är med enbart genom okunskap eller lathet.

söndag 3 maj 2009

Religion i politiken = svinslakt

Det muslimska landet Egypten har valt att besluta att samtliga grisar i landet ska slaktas, med motiveringen att man är rädd för svininfluensan. (källa: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=169330)

INGET fall av svininfluensan finns idag i hela Afrika. De flesta fallen är i Nordamerika, och några få är i Europa. Ingen utanför Nordamerika har dött av influensan. Ändå väljer Egypten, som råkar ha en muslimsk president som ogillar de kristna som vistas där, att slakta samtliga grisar i förebyggande syfte. Kristna i Egypten råkar också vara de enda som äter griskött.

Det var inte länge sedan vi hade en mycket större katastrof av liknande karaktär i Europa; Galna kosjukan. Men inte valde Egypten att ta till liknande åtgärder då trots att Galna kosjukan var bra mycket mer aktuell i närheten av Egypten...

Nej det här känns väldigt uppenbart. Grisarna blir ett vapen mot folk med fel tro i ett land där religionen har inverkan i politiken. Har kombinationen religion och politik någonsin bidragit till något positivt för samhället?

lördag 2 maj 2009

Dogge och Carola uppträder

Hittade för några dagar sen ett video-klipp på när Dogge och Carola uppträder tillsammans på en konsert för Livets Ord.



Är dom inte härliga tillsammans? =)

Det jag tycker den här filmen sätter fingret på är hur Dogge väljer att tacka gud för allt. Om jag var en vän till Dogge som stöttat och hjälp honom genom svåra perioder skulle jag bli förolämpad om han valde att tacka gud för allt, istället för mig.

Samma sak hur han väljer att tacka gud för sin tjej. Som om hon är något objekt som gud givit honom för att han är troende och inte syndat.

Jag hoppas att inga av mina vänner väljer att tacka gud istället för att tacka mig när jag gjort något för dem. För det skulle jag tycka är arrogant, nonchalant och förolämpande mot mig.

onsdag 29 april 2009

Vad är egentligen diskriminering?

För några dagar sedan så fick jag höra att anställda på Subway som hanterar själva maten inte får ha ringar på fingrarna, om de inte hade en religiös betydelse (tex om man var kristen och har en vigselring) för då var det helt okej att ha den på handen under arbetet.

De reglerna är inget som Subway har kommit på, utan är i sin tur direktiv från hälsovårdsmyndigheten. Man får helt enkelt inte ha ringar för att de är ohygieniskt då bakterier samlas under och runt den.

Men är ringen mindre ohygienisk om den har en religiös betydelse? Försöker hälsovårdsmyndigheten påstå att det skulle samlas mer bakterier under en ring som en ateist bär för att visa sitt band till sin partner, än en likvärdig ring som en kristen bär? Skulle exempelvis en kirurg kunna kräva samma rätt att bära sin ring under operation av religiösa skäl, eller var går gränsen där religionen inte får vara ett argument längre?

Jag tycker att all den positiva särbehandlingen som religioner får är djupt beklaglig. Inte pga avundsjuka, utan för att regler finns av ett syfte. Och om vissa grupper inte behöver följa reglerna så kan man ifrågasätta om de är nödvändiga att ha över huvudtaget.

Det finns en hel drös med konstiga särbehandlingar mot religiösa i Sverige som för mig är helt omöjliga att förstå varför de existerar.

Min favorit brukar vara omskärelsen. Enligt lag får enbart läkare göra sådana kirurgiska ingrepp. Om man däremot är religiös så kan man istället låta en religiös ledare göra ingreppet istället. Vad är det för logik i det? Är inte det ett svek mot alla barn till religiösa att vi låter någon utan kirurgisk kunskap göra ingreppet utanför ett sjukhus?

Eller litar vårat rättssamhälle på att gud vakar över de religiösa ledarna och barnen, så att de inte behöver en operationssal, en steril skalpell och en utbildad kirurg?

tisdag 21 april 2009

Citat: Genesis

Therell be no doubt in your mind Youll believe everything Im saying If you wanna get closer to him Get on your knees and start paying
- (the band) Genesis, Jesus he knows me

måndag 20 april 2009

Förtryckt sexualitet

Jag tänkte ta upp två saker som varit i nyheterna de senaste veckorna
Först är våldtäkten och mordet av den 8 åriga flickan Sandra Cantu i Kalifornien. Förövaren visade sig vara Melissa Huckaby, 28 år och mamma till en av Sandras lekkamrater. Värt att notera i sammanhanget är att Melissa Huckaby arbetade som lärarinna på en söndagsskola på sin farfars baptiskt kyrka.
Det andra är att en domstol i Saudiarabien har har avslagit ansökan om att anullera ett giftemål mellan en 8:årig flicka och en man i 50års åldern.

Även om iallafall det första minst sagt är svagt anekdotbevis för min poäng så kan det i likhet med 'pedofilpräster' tänka sig att förtrycket, förnekandet och föraktet för sin egen och andras sexualtitet till slut får hemska baksidor som detta. I det andra fallet är sexualiteten fortfarande fördömd, iallfall den fria uppvisningen av den. Men sexualiteten är också totalt dominerad av patriarker med sharialagar som ger dem full rätt. Även att domstolen gjorde ett tillägg att de "gifta" inte fick ha sex före flicka kommit i puberteten så är det fortfarande helt förkastligt. Skulle Anders Eklund ha kunnat gifta sig med Engla om vi haft sharialagar i Sverige?

Artikel om äktenskapet i Saudiarabien

Artikel om mordet i Kalifornien

onsdag 15 april 2009

Våra högtider

Hur kommer det sig att folk fortfarande ser jul och påsk som kristna högtider när det diskuteras religion, men i realiteten så tänker de inte alls på religionen när de firar högtiden.

Ibland när man diskuterar religion och jag själv säger att jag inte är kristen så försöker folk motsätta sig det genom att påpeka att jag firar jul. Ja, jag firar jul. Men jag firar den som en tradition och inte till minne av Jesus. Precis som jag firar påsken av en tradition - Jag precis som majoriteten av svenskarna ägnar inte Jesus död och uppståndelse en minsta lilla tanke under frosseriet bland äggen och godiset.

Jag ser inget konstigt i att trevliga traditioner lever kvar utan religionen. Midsommarafton är en ett bra exempel. Inte är det någon som tänker på de gamla Isländska sagorna från 1200-talet när de dricker och skojar på midsommar. Vättar, troll och näcken har vi sedan länge slutat tro på men ändå lever midsommarfirandet kvar. Helt naturligt blir det ett roligt inslag i vardagen som vi kan fortsätta njuta av utan att behöva tro på vidskepelse.

torsdag 9 april 2009

Evolutionen och Gud

Bloggen har blivit väldigt evolutionsintensiv på senare tid, vilket är roligt då det tvingar mig att läsa på lite extra. Men jag måste också klargöra några saker gällande evolution, religion och gud(ar).

  • Evolutionen i sig är INTE ett motbevis mot någon gud
  • Evolutionen ÄR vetenskapligt hållbar OCH motsäger sig många religioners bokstavliga skapelseberättelser
  • Eftersom evolution och gud inte är logiska motsatser är heller inte ett eventuellt falsifierande av evolution ett bevis för någon gud.

tisdag 7 april 2009

Vår evolution

Jag var för ett tag sedan på en föreläsning på KTH om evolutionen och det naturliga urvalet, där föredragshållaren ställde sig tveksam till att evolutionen fortgår för människan fortfarande eftersom vi nu påverkar vår natur och omgivning mer än vad den påverkar oss.

Det är en konstig slutsats tycker jag och den känns väldigt ogenomtänkt. Att vi skulle påverka hur vår natur ser ut hindrar inte att naturen och omgivningen som vi varit delaktiga i att skapa i sin tur påverkar oss och gör att vissa mutationen lämpar sig bättre än andra. Det är egentligen inte konstigt alls med det. Alla arter påverkar sin natur och omgivning mer eller mindre. Vi skapar en miljö och vissa av de egenskaperna som mänskligheten har kommer att lämpa sig bättre och därmed ha större chans att leva vidare och utvecklas. Andra egenskaper lämpar sig sämre och kommer därför förmodligen förr eller senare att dö ut.

söndag 5 april 2009

Evolution och sannolikhet

I en kommentar till en av postena om evolution bad jag att få återkomma angående evolution och sannolikhet. Då jag ville vara mer säker på min sak ställde jag frågan vidare till Pelle Palm som är pensionerad biolog med fil.mag. i zoologi/botanik/geografi och fil. lic. i zoologi. Han har jobbat som biologilärare på stockholms universitet och är även före detta chef på skansen. Med andra ord ett tungt namn inom ämnet. Då jag inte skulle göra hans svar rättvisa genom att försöka formulera om det med egna ord så kommer hela hans svar här.
Att det skall vara så svårt att få acceptans för ett så välgrundat och väl utrett fenomen som evolutionen! Men många av evolutionsteorins belackare lider naturligtvis av att deras religion säger något annat om livets uppkomst och utveckling på jorden - då kanske de föredrar att koppla ur det självständiga tänkandet och värderingen av argument för att luta sig mot den enkla lösning religionen tillhandahåller.

Inget hindrar att ett komplicerat organ som ögat har uppstått två eller flera gånger inom olika grenar av 'evolutionsträdet'. Vad som kan grumla tankegången hos en lekman som funderar över evolutionen kan vara en formulering som återfinns i ditt citat från en debattör, som talar om hur ögat skulle ha uppkommit två gånger (hos däggdjur/fåglar resp. bläckfiskar) "av en slump"; det uttrycket antyder att ögat i båda fallen skulle uppstått fullt färdigt genom en enda (slumpbetingad) förändring i arvsmassan, d v s en mutation. Att så skulle vara fallet är naturligtvis ytterligt osannolikt och har lett till den fåniga jämförelsen med att en virvelvind i ett skrotupplag slumpvis skulle kunna skapa en fullt fungerande Boeing!

Sanningen är i stället att det är en hel serie av var för sig små förändrigar i arvsmassan som under lång tid har ackumulerats med resultatet ett välfungerande öga med god synskärpa och färgseende; begynnelsen har säkert varit blygsam med ett 'öga' som bara kan skilja mellan ljus och mörker, men där varje liten slumpvis uppkommen förändring till det bättre genom naturligt urval adderats med tiden eftersom den ökat bärarens 'lämplighet', medan de (också slumpvis uppkomna) försämringarna sållats bort - det är ju så evolutionen fungerar. De långa tidrymder som stått till buds har haft en avgörande betydelse, ty som någon uttryckt det: "mot tidsbakgrunden blir det osannolika sannolikt och det sannolika oundvikligt".

Eftersom evolutionen alltjämt pågår för fullt här och nu kan vi räkna med att de väl fungerande ögonen hos t ex fåglar, däggdjur och fiskar framöver kommer att ytterligare förbättras, men det korta människolivet hindrar att vi får se resultatet härav, som blir mätbart först efter många generationer.

Pelle Palm, pensionerad biolog

lördag 4 april 2009

Uttalande av John Shimkus

Republikanen John Shimkus som sitter i den amerikanska kongressen och i Miljö och energikomitten baserar sin politik på gamla testamentet. I videon nedan så kan ni se hur han anser att faran med global uppvärming inte kan vara någon fara, för gud säger så.

1 Mos 8:22

Så länge jorden består
skall sådd och skörd, köld och värme,
sommar och vinter, dag och natt
aldrig upphöra att skifta."

Shimkus anser att det är guds ofelbara ord och därför måste faran vara överdriven. Det här är en man som sitter på beslutsfattande position i ett av världens mäktisgaste länder. Hans beslut påverkar oss alla, vare sig vi vill eller inte.

http://www.youtube.com/watch?v=_7h08RDYA5E

fredag 3 april 2009

Citat: Charles Darwin

Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge. It is those who know little, and not those who know much, who so positivley assert that this or that problem will never be solved by science.
- Charles Darwin

torsdag 2 april 2009

Kortsiktiga argument

Ibland hör man argument som detta för att bevisa de kristnas skapelseberättelse:
Se hur intelligent och perfekt naturen och människan är, det kan inte vara skapade av slumpen. Det måste vara något ännu intelligentare som skapat allt detta, dvs Gud.
Jag har alltid undrat om det inte då även måste gälla deras gud? Argumentet borde fungera precis lika bra även där:
Se hur intelligent och perfekt gud är, det kan inte vara skapat av en slump. Det måste vara någon ännu intelligentare som skapat gud, dvs...? En högre gud?
Evolutionen kan förklara allt liv och varför det ser ut som det gör på jorden, och vår planets uppkomst kan förklaras med Big bang. Precis som vetenskapen idag inte kan förklara vad som fanns innan Big bang kan religionen inte förklara vad som skapade gud.

Att livet organismer ser ut som de gör på jorden skulle vara en slump är också en nedvärdering av Evolutionsteorin. Ingen påstår att slumpen skulle ha med utvecklingen att göra. Orsak och verkan. Pga andra arters utveckling och miljöförändringar så gör det naturliga urvalet att arter vars utveckling gått "rätt" väg överlever. Precis som det finns en orsak till vår evolution, så finns det en orsak till andra arteras evolution och en orsak till miljöförändringar och andra faktorer som påverkar oss.

tisdag 31 mars 2009

Ögat i evolutionen

Jag slutar aldrig förvånas över de som tar upp ögat som ett bevis för gud och ett motbevis mot evolutionen. Med argumentet att ett halvt öga inte gör någon nytta så tror vissa på fullaste allvar att de kommit på något så genialt att evolutionsteorin spricker.

Men, va fan, hur svårt är det egentligen att se ögats evolution. Vi har de olika stegen i ögats utveckling mitt bland oss, hos djuren, överallt. Och utan att vara varken forskare, högutbildad eller på något sätt expert inom området så har jag inga svårigheter alls att se de potentiella stegen till det mänskliga ögat vi har idag.

Vi tar det baklänges:
  1. Det mänskliga ögat idag, hyfsat skarpt, hyfsat bra i ljusa och mörka förhållanden, hyfsat bra färgseende
  2. Inget utvecklat färgseende. Många djur ser svartvitt, och emellan de som ser svartvitt och de som ser lika bra färger som vi finns också många olika arter, tex hunden.
  3. Ett oskarpt öga. Utan färger och skärpa är fortfarande ett öga bättre än inget alls.
  4. Ett öga som enbart kan se ljus. Idag finns människor med olika typer av synfel som ser enbart ljus. Även vissa djur, tex fladdermusen, kan enbart se nivåer av ljus.
  5. Ett "öga" (vad är definitionen av ett öga.. här kanske det snarare är någon form av primitiv censor) som enbart ser om det är ljust eller mörkt. Alltså inga nivåer av ljus. Fortfarande, i tidernas begynnelse, så kan en sån censor vara skillnad mellan liv och död. I kombination med andra former av sinnen så kanske detta var vad som gjorde att vår art överlevde många andra former av liv.
Alla ovan stadier av ögat är bättre än inget öga alls. Så hur svårt är det egentligen att se ögats evolution? Om man tror att evolutionen menar att innan ögat så hade vi ett halvt obrukbart öga, då har man inte mycket att komma med i debatten. För då saknar man helt kunskap i det man försöker förkasta, dessutom så har man uppenbarligen missat hela lågstadiet, för hade man varit med på de lektionerna så skulle man ha fått tillräckligt med kunskap för att kunna tänka till lite extra och se den bristande logiken i sina egna motargument.

fredag 27 mars 2009

Gud som skapade universum

Att gud skapade universum är ett inte helt ovanligt argument för troende att påvisa (sin) guds existens. Argumentet som sådant måste vara väldigt tilltalande eftersom vårat universum faktiskt är enormt, komplext och svårbegripligt. Att ge förklaringen "min gud gjorde det" är lätt och betryggande, problemet är bara att det inte finns något bevis för det. Dagens bästa förklaring för vårat universum, big bang teorin, är allt annat än lätt att förstå och avvisas av många som ren galenskap. Men big bang är uppbackat av vetenskapliga bevis, obeservationer och förutsägelser. Big bang i extrem korthet: för 13,7 miljarder år sedan kom vårat universum till, innan dess fanns ingenting, igen materia, ingen tid och inte ens ett tomrum. Men så plötsligt så blev detta inget någonting och det expanderade i väldig fart, detta någonting är allt som finns i universum idag. Vad Big bang däremot inte svarar på är varför universum kom till, det finns gott om hypoteser men det finns helt enkelt inga vetenskapliga belägg för dem. Men vetenskapens tillkortakommanden är inga som helst bevis för någon gud. En gud som upphåller sig där vetenskapen ännu inte kommit med ett vedertaget svar kommer att få leva en ständigt tynande tillvaro. Troligt är att frågor som igår besvarades av mystiker och religion, besvaras idag av vetenskapsmän och imorgon är det på läroplanen i grundskolan.
Men vad var det då som startade universum? det kanske var en gud, det kanske var utomjordiska vetenskapsmän från ett annat universum. Jag förespråkar nu ingen av förklaringarna, det är bara så att det inte finns mer bevis för den ena än för den andra. Även om man för en sekund skulle medge att det var en gud som skapade allt, hur kan den troende rättfärdiga sin övertygelse att det är just hans gud som gjorde det. Tänk om det var det Oden, Zeus eller Ra som gjorde det.
Kanske kan man få för sig att vetenskapsmän och ateister "tror" på big bang teorin i samma bemärkelse som religiösa tror på gudar. Men vetenskapen, till skillnad från religionen, är flexibel och välkomnar utmaningar. Om det skulle komma fram bevis som inte biog bang teorin skulle kunna hantera eller om en annan teori skulle komma som erbjöd bättre svar så skulle big bang förkastas. Och om det skulle hända så skulle inte ateister gå i taket för det, ateister skulle inte vilja stena eller bränna forskarna som kom med de nya teorierna. Och det skulle inte startas skolor som fortsatte att lära ut big bang efter det att den förkastats.
Men vänta nu, säger den troende, big bang måste ha orsakats av någonting. Saker händer inte bara sådär, verkan utan orsak. Vetenskapen kan inte förklara orsaken till big bang, den orsaken måste vara gud. Hur vet vi att allt behöver en orsak? kanske en del saker är utan orsak? Men om de troende har rätt och allt behöver en orsak, ja då behöver deras gud ha en orsak också. Och om de säger att det finns ett undantag till regeln och att gud kan finnas utan orsak, då behöver inte heller universum ha orsakats av någonting.

For me, its far better to grasp the universe as it really is than to persist in delusion, however satisfying and reassuring.
- Carl Sagan

måndag 23 mars 2009

Citat: James A. Haught

Dispite the universal belief that religion makes people "good", it's obvious that it makes some people commit heinous acts
- James A. Haught

söndag 22 mars 2009

Jehovas på besök igen

Två damer från Jehovas vittnen ringde på dörren igår igen. Det verkar som att jag, efter deras senaste besök, ligger högt på deras prioritetslista över konverteringar. Tyvärr ringde dom på mitt i maten så jag kunde inte riktigt diskussionen med dom då, men de blev väldigt lyckliga när jag bad om deras informationsblad och att de gärna fick komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Tills dess skall jag vara väl förberedd med frågor att ta upp. Har ni några frågor ni vill ha svar på av Jehovas vittnen så skriv dem i kommentarerna här så skall jag ta upp dem nästa gång jag får besök.

Recension: 50 reasons people give for believeing in a god

Jag har just läst klart boken 50 Reasons people give for believing in a god och tänkte komma med en kort recension. 50 reasons är skriven av Guy P. Harrison, som i många år arbetat som resejournalist. Det märks att Harrison har erfarenhet av och kommit i kontakt med de flesta typer av religiös tro under sina resor runt om i världen. Boken är uppbyggd på 50 kapitel som i tur och ordning tar upp vanliga förklaringar världens folk ger till försvar för sin tro. De slutsatser som Harrison dragit efter hans diskussioner med religiösa folk är det som återfinns som svar på folks anledningar i den här boken. Man kan nästan sammanfatta Harrisons resonemang och följdfrågor på alla anledningar med två påståenden. 1, Din anledning stämmer in på flera religioner, vad gör din religion sann och de andra falska? 2, Din anledning gör inte gud sann, med din anledning är gud irrelevant. Harrison är igenom hela boken ödmjuk och tolerant mot religiösa och deras tro, tolerans som Harrison fått genom att träffa folk och se likheterna i alla människors resonemang för sina gudar. Som diskussionshandbok är boken fruktansvärt bra, när man som (påläst) ateist pratar med en troende är det lätt att konfrontationellt avfyra hela artilleriet med vetenskapliga bevis och filosofiska funderingar vilket oftast gör den troende defensiv och oemottaglig. Att istället inta en vänlig attityd och ställa några väl valda frågor angående personens tro är troligtvis mycket mer produktivt.


50 Reasons people give for believing in a god
Författare: Guy P. Harrison

Betyg: 4/5

fredag 20 mars 2009

Öppet svar till Jörgen Milton

Det här är ett öppet svar till Jörgen Miltons kommentar till Stoffes inlägg den 20:e Mars
Då mitt svar på kommentaren blev lite väl omfattande så valde jag att ta det som ett eget inlägg.

Börja med att läsa Stoffes Post och Jörgens kommentar här.

Hur skulle vi "idag" kunna sammanställa en bok över 1500år menar du? Det är ett felaktigt logiskt antagande att det inte skulle gå, och att det på något sätt styrker hypotesen gud. Det du antagligen menar är att det nu vore snart sett omöjligt att starta ett bokprojekt som löper över 1500år, men det är inte så bibeln har kommit till. Bibeln är en retroaktiv sammanställning av ca 1500år av bronsåldersmyter. En sådan sammanställning vore inte på något sätt ens svår att sammanställa idag.
Att den "sammanstämmer" är synnerligen tveksamt, motsägelserna finns i överflöd. Och då talar vi ändå om ett levande dokument som apostlar, präster och munkar har ändrat och korrigerat upprepade gånger under årens lopp, och ändå är den full av motsägelser och oklarheter. Ytterligare så finns det i gamla testamentet "profetior" om Muhammed, vad är skillnaden här? Varför är Jesusprofetian sann för kristna och Muhammedprofetian sann för muslimer och inte omvänt? Alla är faktiskt ateister och skeptiker till en väldig massa gudar, det är alltid de religiösas "egna" gud som undslipper det kritiskt granskande ögat. Jag skulle vilja ha svar på vad som övertygat en kristen som Jörgen Milton om att det är just Jesus som är sann, vilka "bevis" för Jesus väger tyngre än alla exakt likvärdiga motiveringar inom exempelvis islam, judendom eller hinduism.
Att gamla testamentet talar har en profetia som nya testamentet skulle uppfylla är på källkritisk grund rent av löjeväckande. Skulle det vara ett bevis att någonting står omnämnt tidigare i samma bok?
Om uråldrig litteratur är ett riktmärke för gudars existens, borde inte då Odysséen vara ett synnerligen starkt bevis för Poseidon? Den är skriven ca 700år före kristus, den är historiskt förankrad genom sitt eget bevis för historiska händelser (trojanska kriget), och olympens gudar står omnämnda. Alltså måste ju Poseidon vara verklig.

I have recently been examining all the known superstitions of the world, and do not find in our particular superstition one redeemning feature. They are all alike, founded upon fables and mythologies.
- Thomas Jefferson

Jörgen Milton har en egen blogg
JÖRGEN MILTONS BLOGG!!! Radikalt Liv Med Jesus.

Därför var inte Jesus Messias, del 2

Under sin tid på jorden så genomförde Jesus en hel del äventyr och underverk tillsammans med sina lärjungar. Några exempel på underverk som han gjorde enligt bibeln är dessa:
  • Minst 3 döda väckte han till liv igen
  • Han förvandlade några få fiskar och bröd till mat för flera tusen personer
  • Han gick på vattnet över Genesarets sjö
  • Drev ut demoner och botade svårt sjuka, som tex blinda
  • Han väckte sig själv till liv efter sin egen död
  • Han lugnade stormar och oväder genom att bara säga "Tig! Var tyst!"
Är det inte ganska fascinerande att första gången som hans egen lärjunge "Thomas" tror att han verkligen är guds son är efter 3 år. Enligt bibeln själv tog det alltså hela 3 år med Jesus och hans underverk innan lärjungarna började tro på honom!

Om jag skulle få 3 år på mig att leva med några som hamnat utanför i samhället (för det var praktiskt taget sånt folk som Jesus valde ut till sina lärjungar) så skulle jag med stor säkerhet lyckas få någon av dem att tro att jag är guds son tidigare än så.

Om jag skulle kunna göra alla underverk ovan precis som Jesus påstått ha kunnat göra så skulle det ta max en vecka innan varenda människa som träffat mig trodde på min gudomlighet.

Det hela blir ännu intressantare när man börjar titta på slutet av Jesus tid på jorden. En förråder honom och alla vänder honom ryggen när han hänger på korset. Skulle du våga vända någon ryggen som du själv med dina egna ögon hade sett göra alla ovanstående övermänskliga saker?

Allt faller på sin egen orimlighet, det måste varje förnuftig människa se. Om Jesus gjorde allt som det påstås att han gjorde så skulle hans anhängare inte tvivla så länge, och framför allt skulle de inte sluta tro på honom så fort han blev hängd på korset och därmed inte kunde ge dem gratis mat längre.

torsdag 19 mars 2009

Citat: Mark Twain

It ain't the parts of the bible that i can't understand that bother me, its the parts that i do understand.
-Mark Twain

onsdag 18 mars 2009

Påven: Kondom sprider AIDS

Jaha, så har det hänt igen. Religiösa kristna fundamentalister - i det här fallet självaste Påven - har yttrat sig i kondomfrågan och beskyllt kondomen för att sprida AIDS.

Det var under ett besök i Kamerun som påven sa:
Problemet (aids) kan man inte komma till rätta med genom att dela ut kondomer. Det förvärrar bara problemet.
Hela uttalandet är så otroligt korkat att jag ibland hoppas att det faktiskt finns ett helvete, där Påven och hans följeslagare kan tillbringa sin tid efter livet på jorden är slut. Det är två saker som gör att jag undrar om de drar lott borta i vatikanen om vem som ska få bli Påve och därmed ledare för en av världens största rörelser:
  1. Argumentet i sig är helt ogrundat. Det finns INGET som visar att folk som använder kondom skulle vara mer i riskzonen för aids än de som har oskyddat sex, utan allt visar snarare tvärt om.
  2. Påven står för avhållsamhet, vilket i sig faktiskt är en lösning på aids. Men varför väljer han att beskylla kondomen, istället för att framhäva sin egen lösning; Avhållsamheten? När präster, biskopar och påven sprider rykten och falsk fakta om kondomen så leder inte det till att folk automatiskt slutar ha sex. Det leder till att folk slutar ha skyddat sex.
Ett intressant faktum är dock att i den delen av världen där den katolska kyrkan varit mest framgångsrik under de senaste 50 åren, Afrika, är också den delen av världen som har störst problem med aids. Hur många fler ska behöva dö pga felaktig information från kyrkan innan de inser att de måste tänka om och byta taktik? Jag hoppas att Påven själv inser hur många liv han har på sitt samvete innan han själv dör.

Finns det andra gudar enligt kristendomen?

"Du skall inga andra gudar hava jämte mig."

Eftersom det är skrivet i jag-form, så får vi anta att det ska vara guds egna ord som är nerskrivet i de 10 budorden. Ska vi då tolka det som att gud säger att det faktiskt finns fler gudar, och att vi inte får dyrka någon av de andra?

Om den kristna guden var den enda guden så kan man tycka att det inte borde vara så svårt för en allsmäktig och allvetande gud att slå hål på alla andra fantasier som människor har om vilka gudar som finns. Och därtill göra det uppenbart att gud finns så inga tvivel råder om vem som skapat allt och vem vi ska tillägna vår tro till.

tisdag 17 mars 2009

Du och din gud

Oavsett vilken gud du tror att du tror på så bör du kritiskt ställa dig själv frågan varför du tror på just den gud du tror på. Man kan med nästan absolut säkerhet förutsäga en persons tro utifrån föräldrar och lokalkulturella preferenser, man föds helt enkelt inte till jude av muslimska föräldrar i Iran. Kulturellt betingade trosinriktningar gör att många inte anser att det är någon mening med att se sig om efter alternativ till sin tro, man 'vet' ju redan vad som är rätt. Vad en troende måste inse är att alla de påståenden som han anser är bevis för sin gud på intet sätt är unika. Alla mirakel, tecken, profetior och heliga böcker finns speglade inom ALLA andra trosinriktningar. Det är anledningen till att det är kristna som ser Jesus avbildad i cementgolvet och att naturfolk i amazonas ser sina egna gudar, och inte Jesus, i träden. Om man för diskussions skull skall medge gudars existens, hur kan man då avgöra vad som är den rätta? När den kristne känner sin guds närvaro under bönen, hur kan han vara säker på att det är hans egen gud och inte Ninurta som är där och lyssnar. När en muslim upplever vad han tycker är ett mirakel, hur kan han vara säker på att det inte är Heimdall som ingripit. När en hindu tar sig ur drogträsket och tackar Ganesha kanske det rent av var Jesus som i själva verket gav honom stöd. Kanske är Quetzalcóatl den enda sanna guden, han är bara missförstådd i alla religioner.

Eller för att citera en av vår tids största filosofer
Suppose we've chosen the wrong god. Every time we go to church we're just making him madder and madder.
- Homer Simpson

P.s.
Quetzalcóatl är högsta guden och civilisationens grundare enligt Aztekisk mytologi.
Ganesha är undanröjaren av hinder och visdomens gud enligt Hinduerna.
Heimdall är en asagud och ansågs ha fört gudarnas kunskaper om eld och verktygsskapande till urmänniskorna Ask och Embla.
Ninurta är plogens, sydvindens och en av krigsgudarna enligt mesopotamisk mytologi.
D.s.

måndag 16 mars 2009

Förnuft i Vita Huset

Forskning på stamceller är något som många religiösa är emot. Att befruktade ägg ska behöva utstå vetenskapliga försök är tydligen emot guds vilja. Att stamcellsforskningen kan rädda liv och på många sätt är mycket humanare än att använda sig av tex djurförsök för att få fram mediciner mot cancer etc är tydligen inget som berör de kristna ledarna världen över.

Stamcellsforskningen gör att vi idag har mycket större möjligheter att bota människor med tex leukemi. Det är tragiskt att Bush under sin tid som president försökte få bort stamcellsforskningen så mycket han kunde, och som alternativ tillät djurförsök som är många gånger hemskare än vad forskning på ett outvecklat embryo någonsin kan vara.

Det känns skönt att Obama nu rivit upp de dumheter som Bush stod för, så att stamcellsforskning nu åter är tillåtet i USA.

Artikel i nyteknik om Obama och stamcellsforskning:
http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/bioteknik/article534467.ece

Exempel på positiva sidor med stamcellstransplantation:
http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1797

Vad är stamceller:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stamcell

söndag 15 mars 2009

Därför var inte Jesus Messias, del 1

I gamla testamentet står bland annat följande om den Messias som gud ska sända för att frälsa världen:
Han skall döma mellan folken,
skipa rätt bland alla folkslag.
De skall smida om sina svärd till plogbillar
och sina spjut till vingårdsknivar.
Folken skall inte lyfta svärd mot varandra
och aldrig mer övas för krig.
Om gamla testamentet är guds ord, vilket man får ta förgivet att man anser att det är om man tror på Jesus, då kan man fråga sig varför gud skickar en Messias som inte alls stämmer in på den beskrivningen som han själv har givit mänskligheten för att de ska känna igen Messias när han kommer.

Överlag så framställs Messias i den hebreiska bibeln som en heroisk ledare som ska bringa rätt i världen och göra Jerusalem till metropolen varifrån hela världen styrs.

Jag förstår att judarna inte accepterar Jesus som Messias. För inte har vi slutat kriga, även fast det påstås att Jesus/Messias varit här. Och olika folkslag har fortfarande konflikter på olika sätt, inte minst vid Jerusalem.

Så om gamla testamentet stämmer var Jesus tyvärr inte Messias. Om texterna i gamla testamentet som beskriver Messias inte stämmer, då tycker jag att vi ska ifrågasätta om någonting över huvudtaget stämmer i de två testamentena - och hur vet vi vad som stämmer och vad som inte stämmer? Och följdfrågan blir automatiskt varför gud skulle låta det stå osanningar i boken som ligger till grund för den religionen som är "den rätta"?

lördag 14 mars 2009

Monoteistisk tro och religionsfrihet

Det absolut största och arrogantaste påståendent man kan kan göra ät att säga att man har gud på sin sida, sin egen gud som är alltings skapare. Det spelar ingen roll om man påstår sig förespråka Allah, Javeh eller Jesus så är påståendent fundamentalt övermodigt. Det är också helt oförenligt med religiös tolerans att tro på en enda gud och sedan påstå sig acceptera andras trosinriktningar. Man kanske är tolerant i bemärkelsen att man inte startar korståg eller bränner oliktänkare på bål. Men tror du på "den enda guden" så kan du inte på något sätt se dig som en jämnlike med någon i en annan tro, du anser dig vara bättre och förståndigare. Människor som tror på någon annan gud eller har tolkat de heliga texterna på något annat sätt har helt enkelt missuppfattat guds skepnad. Men med fullständig arrogans kan den troende påstå sig har rätt, men den allsmäktiges försyn. Det är omöjligt att säga att "jag tror på en allsmäktig gud" och samtidigt anse att en medmänniska likvärdig om hans tro skulle skilja sig ifrån din. Din tro säger att alla oliktänkare har fundamentalt FEL, och de har fel i vad som mycket möjligt kan vara det viktigaste i livet för dem. Det är på samma nivå av meningskiljaktighet som mellan AIKare och Djurgårdare om det bara funnits djurgårdenanhängare, och inget faktiskt Djurgården lag. Det är bara en ateist som skulle kunna vara i sanning tolerant mot religiösa. Jag kan med eftertryck påstå att alla religiösa är likvärdigt vilseledda men samtidigt att det finns utrymme för att jag har fel, någon av alla tusentals gudar kanske verkligen finns. Hur som helst gör jag mitt påstående med alla medmänniskor som jämnlikar, jag påstår mig inte ha universums skapare i min ringhörna.

fredag 13 mars 2009

Jag och Jehova tycker lika...

...på en punkt: Man kan inte tro på delar av bibeln.

Antingen så har gud skrivit boken, genom några människor såklart. Eller så har han inte det. Vad får folk att tro att bara vissa delar är Guds ord och inte andra? En allsmäktig gud som hör allas böner, har skapat världen och allt levande, och som talat till några individer för att få en bok med sina ord i borde väl knappast tycka att det är okej att boken som är kärnan i tron på gud innehåller vissa saker som han själv inte står för eller som inte är sant?

Jag har hört många olika anledningar till att man visst kan tro på vissa saker och inte andra i bibeln. Senast skyldes det på översättningarna och omskrivningarna. Man kan tycka att det borde vara en baggis för en allsmäktig gud som är skapat mänskligheten (och förmodligen alla språken) att se till så inte misstolkningar görs vid översättningen. Varför har han inte haft kontakt med översättaren för att se till så det blir rätt, eller i efterhand gått in och korrigerat om hans budskap översatts felaktigt?

torsdag 12 mars 2009

Jehovas syn på evolution

Igår när jag skulle gå ner till ICA stötte jag på en äldre man från Jehovas vittne som stod i centrum och propagerade för gud och hans ord. Av ren nyfikenhet så började jag prata med honom och utan att avslöja min egen ståndpunkt så frågade jag honom varför han tror på gud istället för vetenskapen.

Han gjorde två klassiska fel som många djupt troende gör:
1. De har ingen koll alls när de försöker förkasta teorier, kommer till det senare.
2. De ser bristerna i vetenskapen som ett argument för att teorin om gud stämmer.

De exempel som han tog handlade om skapelseberättelsen och hur otroligt det lät att allt skulle skapats via en explosion, "The Big Bang". Jag kan hålla med honom att det är svårt att förstå, jag har själv stora problem med att förstå hur den teorin fungerar. Men om nu Big Bang-teorin inte håller måttet så blir "Gud skapade allt på 7 dagar"-teorin inte automatiskt det som är sant.

Man kan inte ställa en vetenskaplig teori mot hela guds-teorin. Dels för att vetenskapen inte är en teori från en människa, utan miljoner olika teorier som underbyggs av bevis. Visa teorier stämmer, andra kommer visa sig inte stämma. Det är till och med som så att teorierna om att gud skapade världen på 7 dagar också är vetenskapliga teorier, även fast de kristna inte vill acceptera det. Det enda som skiljer den teorin från de flesta andra vetenskapliga teorier är att den har så fruktansvärt dåliga bevis att den inte förtjänar att ens prata om.

Men jag lät honom fortsätta prata utan att störa och han kom automatiskt in på Evolutionen. Han hävdade att evolutions-teorin faller på eget grepp eftersom den bygger på att evolution alltid kommer existera, och just nu så finns det ingen evolution. "Vad menar du, är det inget som evolverar just nu, arter som anpassar sig etc..?" ställde jag som följdfråga.

"Precis, ta årstiderna som exempel. De är likadana varje år och förändras inte för att bli mer optimala!". Vad svarar man på ett sådant påstående? Det är så dumt sagt så jag blev helt stum.

Evolutionen handlar om arters anpassningsförmåga till sin omgivning för att överleva. Vi pratar alltså om allt levande; bakterier, växter, djur etc.. Och vi ser hela tiden hur växter och djur förändras för att kunna överleva klimatförändringar och sprida sig till andra geografiska områden. Något vi stöter på varje år är nya sjukdomar som evolverat fram för att överleva våra mediciner.

Evolutionen säger INGENTING om naturlagarna i universum eller hur solsystem fungerar. Våra årstider är en konsekvens av solens dragningskraft som gör att jorden rör sig runt solen ett varv per år, samt månens dragningskraft som gör att jorden behåller sin lutning och snurrar runt sin egen axel. Att påstå att årstiderna skulle vara en levande varelse som skulle lyda under evolutionen är bara befängt, och visar hur lite koll religiösa fanatiker har och hur ogärna de försöker förstå innebörden av det som de kritiserar.

onsdag 11 mars 2009

Citat: Percy Bysshe Shelly

If god has spoken, why is the world not convinced?
- Percy Bysshe Shelly

Ateism med fotfäste

USA är västvärldens mest religiösa land och man kan ibland få uppfattningen att alla i vårt stora land i väst är fast i religion på något sätt. Det är upplyftande när det kommer indikationer som visar på att även om ateisterna är i minoritet så ökar andelen successivt år för år. Enligt följande artikel på Dagens nyheter idag så har andelen som ser sig själva som ateister ökat till 15%, det vill säga nästan en fördubbling på de 18 år som undersökningen pågått. Den positiva utvecklingen beror troligtvis på att amerikanarna, precis som de flesta andra folk, blir mer och mer globala. Insikt och förståelse för andra länder och deras kulturer ger perspektiv på ens eget liv.

tisdag 10 mars 2009

Kyrkoval 2009

Den 20 september i år är det kyrkoval i Sverige. Du som fortfarande är med i Svenska Kyrkan (och därmed betalar in pengar i en organisation som doktrinerar och vilseleder barn och ungdomar i världen samt motarbetar vetenskapen) har rätt att rösta i valet.

Om du fortfarande är med i Svenska Kyrkan tycker jag att du ska se till att engagera dig lite i valet och lägga din röst - för du kan göra skillnad!

Genom att rösta på ett parti som tycker att politik och religion inte ska blandas kan du bidra till att religiösa föreningar förlorar förmåner som inte andra organisationer i Sverige har; tex så är Svenska kyrkan fortfarande momsbefriad och religiösa ledare har fortfarande rätt att omskära småbarn, medans alla utan tro måste låta en person med läkarkompetens göra ingreppet.

Det finns säkert massvis med sådana kyrkliga partier i Sverige som är förnuftiga och inser hur religionen skapar en korrupt politik och rättstat om de kombineras, men jag känner enbart till ett sådant parti: POSK (Partipolitiskt obunda i Svenska Kyrkan, www.posk.se).

POSK var bland annat drivande i reformen som gjorde att nyfödda barn i Sverige inte längre automatiskt blir medlemmar i Svenska Kyrkan, utan att de blir det först om/när de döps. POSK var även med och arbetade för att staten och kyrkan skulle separeras i början av 90-talet.

lördag 7 mars 2009

Jag är Gud

För några dagar sedan så hamnade jag i en diskussion om guds existens. Lite lätt provocerande slängde jag ur mig att jag visst tror att gud finns, och fortsatte med att hävda att det är jag som är gud. Troende har ofta en förmåga att i sådana situationer ta väldigt illa upp och tycka att jag är kränkande, och brukar försöka ifrågasätta mig och hävda att jag måste visa någon form av bevis för det.

För det första kan jag inte förstå hur man kan tycka att det är kränkande att jag påstår mig tro att gud är någon annan än vad de inbillar sig, i det här fallet mig själv. Många grupper i samhället delar inte de kristnas tro. Judar och Muslimer har en annan åsikt om vad guds ord är och vilka som var hans sändebud. Hinduerna, romarna och nordborna som trodde på asagudarna har/hade en helt annan uppfattning om vilka gudar som finns. Att folk har olika syn på vilka gudar som finns och vad gudarna står för är inte något nytt.

Det som däremot skiljer min påstådda tro från exempelvis de kristnas tro är att min praktiseras av mycket färre människor och därför anser många att den inte behöver respekteras. Om jag gjorde något i min guds namn, eller gick ut hårt och började förespråka religionen skulle samhället förmodligen inte acceptera den trosuppfattningen och jag skulle med största sannolikhet anses vara psykiskt sjuk.

Min gud skiljer sig dock inte så mycket från de andra religionernas gudar. Tvärt om delar vi en hel del åsikter:
  • Gud kommer aldrig bevisa sin existens
  • Gud kommer aldrig göra mirakel på beställning
  • Gud talar enbart till de som verkligen lyssnar och tror på riktigt
  • Precis som alla andra gudar så är det omöjligt att motbevisa att min gud existerar, tvärt om är det mycket enklare att bevisa existensen av min gud eftersom han går runt på jorden i skepnad av en människa
  • Precis som alla andra gudar så kan man inte bevisa guds allsmäktighet, eftersom han bara praktiserar det där han själv vill och aldrig kommer göra det för att bevisa sig själv för icke troende
Anledningen till varför min religion skulle förkastas av majoriteten av världens befolkning är för att det är något nytt som ploppar upp och då kommer varje människa se på det med skeptiska ögon och kritiskt granska om det verkar förnuftigt och trovärdigt. Eftersom det inte är något av det kommer ingen tro på det. Men precis lika trovärdigt är det att den kristna guden finns. Skillnaden är enbart att den religionen har dess utövare växt upp med och blivit lärda innan de utvecklade ett kritiskt tänkande, och därför har religionen aldrig behövt gå igenom samma granskning som min religion skulle behöva utstå.

tisdag 3 mars 2009

Citat: Sam Harris

George Bush says he speaks to god every day, and christians love him for it. If George Bush said he spoke to god through his hair dryer, they would think he was mad. I fail to see how the addition of a hair dryer makes it any more absurd.
- Sam Harris

måndag 2 mars 2009

Dogmatisk tro på Darwin?

Jag skrev den 15 februari om Biskop Antje Jackeléns hyllning till Darwin och hur hennes urholkande inställning till sin tro, om än på rätt väg, är ganska underlig.
Idag har det kommit ett svar som i sig är mycket mer skrämmande, hyllandet av skapelseberättelsen och vidhållandet av dogmatisk biblisk tro. Hans-Peter Segerfeldt kallar sig "hoppfull skapelsetroende" och hävdar att Darwin är en förvillare och kommer med villfarelser.
Det är faktiskt så att man blir ilsk när man läser att Hans-Peter tycker att Darwin's teorier är dogmatiska och immun mot all kritik. Vetenskap är verkligen inte immun mot kritik, den vetenskapliga principen är istället baserad på kritik och ifrågasättande. Darwins teorier har ändrats, uppdaterats och kompletterats löpande sedan dess publicering, något som inte kan sägas om de faktiska dogmerna inom kristendom.
Att sedan Hans-Peter inte verkar veta skillnad mellan evolution och big-bang bevisar ju bara att det inte är fråga om välgrundade och pålästa argument. Det är gammal ammunition med sedvanliga felaktigheter som används för att försöka förneka vetenskap till förmån för trångsynthet.
Det är inte en skillnad i intelligens (oftast) mellan de som tror på skapelseberättelsen kontra de som litar på evolution, det är en skillnad i bildning och rent informationsintag. Evolutionen som princip är så barnsligt enkel att förstå sig på att alla som är villiga kan ta den till sig, tricket är bara att vilja veta och förstå.
Sedan är det ett synnerligen vanligt missförstånd ibland bokstavstroende att vetenskapens meningsskiljaktigheter skulle vara ett tecken på svaghet, det är absolut inte en svaghet, det är vetenskapens monumentala trumfkort mot religionernas dogmatisks förklaringar. Vetenskapliga Teorier skall ifrågasättas och omprövas för att på så sätt förbättras. Bokstavstrogna skapelseförklaringar är å andra sidan låsta och oföränderliga, stick i stäv med observationer och experiment är det bara en förklaring som är "rätt".
Ibland lyckas jag intala mig själv att den här typ av medeltida religiös ignorans är något som inte förekommer i dagens Sverige. Så jag tackar Hans-Peter, han får mig att inse att min blogg faktiskt behövs även i här.

Hans-Peter Segerfeldt
"Omfamnar en förvillare som Darwin"

Antje Jackeléns inlägg eget svar på Hans-Peter Segerfeldt
Bibelns texter måste tolkas

Mitt tidigare inlägg från 15 februari som svar på Antje Jackeléns ledare
Nihlistisk tro

P.s Antje Jackeléns första inlägg och hennes förnuftiga svar gör att det känns bra att det är den typen av progressiva åsikter som finns inom svenska kyrkans topp. Hans-Peter's dogmatiska och kunskapsfientliga inställning klarar vi oss bra utan. D.s.