måndag 14 september 2009

Citat: Steven Weinberg

With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion.
- Steven Weinberg

3 kommentarer:

  1. Citatet är ju ett skämt gentemot allt vad människor och historia heter. Det låter ju fint men tänk efter lite...utan religion skulle vi inte ens ha kategorier som "good" och "evil".

    För det andra, menar denna Steven på fullt allvar att Hitler, Stalin, Pol-Pot, Saddam Hussein, Kim Il-Young m.fl hade religionen som motivation??? Den stora frågan är ju att alla är vi egentligen onda/själviska innerst inne och hur kan något FÖRUTOM religion (dvs. Jesus) göra något åt det? Kan någon annat än Jesus frälsa...dvs. har ateisterna någon gång visat att en människa som har blivit medlem i ateistföreningen har förändrat sitt beteende från ont till gott??? Det kommer aldrig att hända och har aldrig hänt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan du nämna en god gärning som gjorts i religionens namn som inte lika bra kunnat ha gjorts av en icke troende. Jag kan komma på en oändlig rad av onda saker som gjorts i religionens namn. Alla du rabblar upp var religiösa utom Stalin. Så du vill påstå att människan levde i sociala grupper i ca 50 000 år före Kristus och våldtog och slog ihjäl varandra. Kristendom handlar om dumma förbud och hat. Vi hatar homosexuella, aborter, kvinnliga präster, skaldjur, sex utom äktenskapet rarara. När antitheismen handlar om kärlek till medmänniskan, frihet och lika rättigheter åt ALLA, jämställdhet, tolerans, solidaritet.

      Radera
  2. Påstår du att det inte skulle gå att ge definitioner på gott och ont utan religion?

    Citatet säger ingenting om att Pol-pot eller de andra skulle varit motiverade av religion, det verkar som att du missuppfattat citatet ganska grovt. Vad som menas är att alla människor är kapabla till att göra gott och ont, men att religion kan förmå människor att göra fasansfulla saker i absolut övertygelse att de gör det rätta. Religionen används som lag som står över vårt jordliga rättsväsende. En självmordsbombare kan motiveras av att han gör det rätt i sin guds ögon, och att han kommer att belönas med 72 oskulder i paradiset. När man hör om mördade abortläkare i USA så har ofta mördaren ansett att han gjort vad gud velat, och det är tyvärr många som håller med. Det är det som menas med "But for good people to do evil things, that takes religion".

    Vad som däremot kan sägas mot citatet är att jag inte anser att religionen är det enda som kan motivera folk att göra ondskefulla saker i tron att de gör rätt. Ideologi kan till exempel motivera folk till vansinne i tron att man gör det rätta.

    SvaraRadera