onsdag 21 oktober 2009

I guds avbild?

Sedan den första exoplaneten hittades för några år sedan har det upptäckts nya på löpande band. Där den första var en jätte med en massa flera gånger den av Jupiters så har vi lyckats upptäcka mindre och mindre planeter. Numera kan vi upptäcka planeter i samma storleksordning som jorden, och vi börjar även kunna påvisa månar runt dessa planeter.
Jag har stora förhoppningar att vi inom de närmaste åren även kommer att kunna hitta exoplaneter med tecken på liv på. Såklart inte nödvändigtvis intelligent liv, men något tecken på att liv fått fotfäste på någon annan plats i universum än på vår egen lilla utpost.
Det vore minst sagt intressant att veta hur religioner skulle ställa sig till en sådan upptäckt. Kreationister och vetenskapsförnekare skulle väl i vanlig ordning fortsätta att förneka, men alla de andra religiösa tolkningarna som är mer angelägna att göra eftergifter. Har gud startat livet på de andra planeterna också? Är man troende samtidigt som man accepterar evolution, då kan man anta att intelligent liv kan finnas på andra ställen än här på jorden, eller har gud spelat ut ett trumf i evolutionen och gjort oss unika med intelligens, och således hindrat alla andra varelser att bli intelligenta? Hur passar Jesus/Muhammed med flera in i bilden? Kommer de andra att "känna till" våra profeter eller ha en egen exakt motsvarighet? Eftersom bibeln/koranen är ofelbara och kommer från gud, kan man då göra en förutsägelse att andra intelligenta varelser kommer ha en exakt likadan version av den heliga boken?

Artikel i dn
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/32-nya-planeter-upptackta-1.977744

Lite mer djuplodande ifrån science daily
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091019105304.htm

3 kommentarer:

  1. Ett steg närmare bara någon dag senare :)

    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091021142925.htm

    SvaraRadera
  2. Jag bor i nordvästra Polen där jag läser medicin. Som uppväxt i en familj där vetenskapen prisats och religion skrattats lätt åt har jag väl aldrig egentligen behövt ransaka relgionen. Det var först då jag kom till detta djupt krisna bedjande land som jag började ifrågasätta kristendomens lustiga, bisarra och smått perversa ritualer. Det var därför en glädje att se denna vettiga blog. Finns det möjlighet att i framtiden bidra med något inlägg?/DAG daggullstrand@yahoo.se

    SvaraRadera
  3. Det går att bevisa - med formell logik baserat på vetenskapliga premisser existensen av en Intelligent och Ordnad Skapare samt att Skaparens Instruktioner finns i ”Moseböckerna” samt att Dennes syfte med mänskligheten är att de ska praktisera de Instruktionerna. [Klicka på påståendet för belägg.]

    Den Yttersta Orsaken initierade universum med de begynnelseförhållanden som senare ledde fram till människans utveckling. Om denne Ytterste Orsak har valt att inleda universum med de begynnelseförhållanden som leder till människoliknande liv på andra planeter också så har Denne enligt ovanstående resonemang också uppenbarat Sin Instruktionsmanual för dem.

    SvaraRadera