fredag 13 februari 2009

Sadisten gud lekte charader med Adam och Eva

Berättelsen om Adam och Eva i Edens lustgård är något som nästan alla känner till, men hur ser historien ut om man analyserar den lite närmare? I korta ordalag så skapar gud universum, jorden och alla levande varelser. Därefter skapar han människan i sin avbild och placerar dem i Edens lustgård. Efter en kort stund (blott 9 bibelverser) övertalar ormen Eva, som i sin tur övertalar Adam, att äta av frukt från Kunskapens träd. Gud, i sin enorma godhet och välvilja, förvisar Adam och Eva från lustgården och dömer dem båda till liv av slit, lidande och misär.
Nu till några saker som man kan tänka på när det gäller den här lilla berättelsen, som är väldigt viktig för alla kristna. Även om man inte bokstavligen tror på skapelseberättelsen så lyckas Paulus införa arvssynden i nya testamentet.

Rom 5:18

Alltså: liksom en endas överträdelse ledde till fällande dom för alla människor, så har också en endas rättfärdiga gärning lett till frikännande och liv för alla människor.

Vilket betyder att alla människor är födda i synd, endast genom att bekänna Jesus kan man räddas. Synd är något man inte kommer undan i första taget, alla barn föds som syndare. Men åter till Adam och Eva och den illasinnade guden. Något som är helt klart är att Gud inte skapade några spädbarn som han fostrade, bytte blöjor och lärde om livet. Gud skapade fullt fungerande och kapabla människor, det kanske inte framgår riktigt vilken ålder Adam och Eva har men vanligtvis brukar de framställas i 25års åldern. Det här är en viktig iakttagelse, för det betyder att gud måste ha förprogrammerat både Adam och Eva med de nödvändiga kunskaperna man behöver för att klara sig som människa. Den allsmäktige guden fyllde alltså Adam och Evas hjärnor med kunskap grundläggande kunskap som att hur man skaffar mat och hur man äter den, vilket i sin tur kräver större förståelse då de båda måste känna igen olika träd de kan äta ifrån (de vet ju två träd de INTE får äta ifrån). Ytterligare så verkar både Adam och Eva ha fått talets gåva direkt från skapelsen. Nu kan man ju då undra hur den allsmäktige och allvetande guden som just fyllt sina fantastiska skapelser och tillika avbilder av sig själv, kan bli förvånad när Adam och Eva äter från kunskapens träd.
1 Mos 3:9
Men Herren Gud ropade på mannen: "Var är du?"

1 Mos 3:10
Han svarade: "Jag hörde dig komma i trädgården och blev rädd, eftersom jag är naken, och så gömde jag mig."

1 Mos 3:11
Herren Gud sade: "Vem har talat om för dig att du är naken? Har du ätit av trädet som jag förbjöd dig att äta av?"
Gud lallar alltså runt i lustgården och har ingen aning om vad som har hänt, inte direkt ett tecken på allomfattande makt. Om man bortser från att gud, då han är allsmäktig, borde ha känt till vad som hänt bara på grund av sin egenskap som gud, så borde ganska grundläggande psykologi kunnat förutsäga vad som skulle hända. Trots allt så har gud förprogrammerat Adam och Evas hjärnor med all deras kunskap, drifter och instinkter. Gud borde ha vetat att hans skapelser skulle äta den förbjudna frukten vid första bästa tillfälle.
En sak till som är inte talar till guds favör är det faktum att de två träden som Adam och Eva inte fick äta av är Livets träd och kunskapens träd.

1 Mos 2:9

Herren Gud lät alla slags träd växa upp ur marken, sådana som var ljuvliga att se på och goda att äta av. Mitt i trädgården stod livets träd och trädet som ger kunskap om gott och ont.

Alltså var det närmare bestämt kunskapen om gott och ont som de inte fick ta del av. Hur kan man säga till sina nya fina skapelser att de inte får göra en sak (äta från trädet) men man har inte gett dem den kunskapen de behöver (skilja på rätt och fel) för att kunna följa påbudet att inte äta ifrån trädet?
Hela historien är alltså bara ett stort skådespel iscensatt och framfört med det "gode" guden som regissör. Adam och Eva gjorde vad som låg i deras natur, och kunde inte skilja på gott och ont. Som tack för att Adam och Eva spelat sina planerade roller efter guds plan så kan sadisten gud döma mänskligheten till lidande och synd i all evighet, amen.

2 kommentarer:

  1. Nå de går ganska lätt att förklara dina slutsatser till Guds favör istället. Men jag tänker ställa dig en fråga först. Vem betalade priset för all synd. Var det Adam (människan) eller Jesus Kristus (Gud)?

    Om du vill kan du anföra allt som vore det Guds fel, men i så fall skulle det redan vara korrigerat. Nu gör Gud dock inga misstag. Låt oss se varför.

    Kunskap om rätt och fel är inte samma sak som gott och ont. De sammanfaller väldigt ofta men är ändå två olika saker.

    Är det rätt eller fel att ljuga?
    Bibeln säger att vi inte ska ljuga. Alltså torde det vara fel. Men det säger inte om det är gott eller ont. Vi behöver mera information för att kunna säga det. Varför?

    Exempel: En människa under Nazi tiden har varit gömd i ett hus hos en familj. De ljuger för att personen inte ska upptäckas och sändas till koncentrationsläger att dödas. De gör något som är gott (de skyddar liv), men inte nödvändigtvis rätt (personen kan ha varit en mördare utan att de som gömmer honom vet om det). Bibeln säger: Det du vill andra ska göra för dig, det ska du göra för dem.

    Märker du att dessa två kan komma i konflikt med varandra? Det är fel att ljuga men gott att rädda liv. Det är två olika saker som absolut inte ska göras till ett.

    Obs! Du ska inte ljuga för att fel person ska bli bestraffad eller fel person bli belönad. Med andra ord, du ska inte ljuga. Men du ska inte dräpa (döda) är ett annat av budorden. Alltså använd sunt förnuft.

    Jesus sade: "Jag kommer inte för att upphäva lagen, men för att fullborda". Lagen och gamla testamentet ger oss kunskap om synden. Vad som är rätt och fel. Men lär oss inte hur vi ska klara av att göra det som är gott.

    Därför säger Jesus: "Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern UTOM genom mig". Ord och inga visor med andra ord.

    Eller som bibeln säger: Alla HAR syndat och gått miste om härligheten. Jesus friköper oss från synden av kärlek och nåd till oss. För ingen kan bli frälst/friköpt genom sina egna gärningar. För vi förmår det inte, även om vi skulle vilja det av hela vårt hjärta.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig om att Gud inte är en speciellt snäll kille. Dessutom hade han dålig koll på sina dockor Adam och Eva.

    Det är intressant att du analyserar och berättar din syn på skapelseberättelsen. Självständigt och kreativt tänkande är alltid bra. Fortsätt med det!

    Kram

    SvaraRadera