onsdag 4 februari 2009

Fanatism utan ödmjukhet

Sprang på den här spännande bloggen igår
Snilleblixtens blogg

Läs och begrunda, fascineras och förfäras. Det är inte frågan om sund skepcis och ifrågasättande det är sedvanliga dogmer och låsta tankemönster. Big bang, evolutionen och vetenskap är "flummig hokus pokus teori", "sjuka fantasier" och "sjukt vrickat". Vetenskapliga termer används godtyckligt ur sitt sammanhang för att "bevisa" någonting ur guds existens. Argumentationerna är fyllda av den cirkelargumentation som religion och gudabevis är så fylld med.

Att fråga vem som skapade Skaparen, är lika dumt som att fråga vem som vann över Vinnaren...
Hur i Herrens Namn skulle den Ursprungliga Skaparen, den Ursprungliga Orsaken till allt, i sin tur kunna ha varit skapad av någon annan?
Snacka om SJUKT OLOGISKT!


Vad som verkar gå "snilleblixten" förbi här det blatanta cirkelresonemanget som ger påståendena sina egna bevis. Det som är ologiskt är att förklara någonting genom att ge ett svar av högre komplexitet. Om gud finns så vore han det mest komplexa som finns i universum per sin egen definition. Inom matematiken talar man om axiom, enkla, absoluta sanningar och bevis som alla andra teorier vilar. Man förklarar inte en komplicerad formel med en ännu mer komplicerad formel, man bryter ner, faktoriserar och förenklar. När religion och vetenskapen står inför problematiken med ett fantastiskt och komplext universum försöker de två lägren lösa det på olika sätt.
Religionens lösning är "Gud är evig, Gud skapade allt" och introducerar därmed en lösning som är långt mer komplex än frågan den skall besvara. Vidare frågeställning är inte önskvärd och kan avfärdas som ologisk genom att återgå till "Gud är evig, Gud skapade allt".
Vetenskapens metodik är att bryta ner problemet, komma med hypoteser, postulera teorier och empiriskt förklara vad som ligger till grund för det universum vi kan se och ta på.


2 kommentarer:

  1. Om gud finns och skapade universum är i sig en vetenskaplig fråga. Antingen finns han, eller så finns han inte. Och en dag kanske vi kan ta reda på det. Det kan mycket väl vara som så att gud finns och att han skapade universum. Men följdfrågan är då vem som skapade den intelligenta varelsen/skepnaden gud? Eller kom han kanske till via evolution..? Vi kan idag inte veta varken det ena eller det andra. Däremot så är det för den som vågar undra och ställa upp frågeställningar helt solklart att teorin om gud väcker fler frågor än vad det besvarar.

    SvaraRadera
  2. Hej Christoffer Munkestam, min fråga härrör samma ämne fast sett mer ur ditt perspekiv. Om denna jord skapades från big bang, hur framstod den? ur tomma intet? Lr låg det i ett happy meal?

    Det enda negativa jag kan känna med er ateister är avsaknaden av finkänslighet (nu drar jag alla över en kam, ber om ursäkt för det), jag hamnar ofta i livliga diskussioner där folk ifrågasätter min tro. Jag lyssnar gärna på ert resonemang, men jag vill i slutändan själv få ta ställning. It's my God given right ; )

    Bra forum annars, inshallah!

    /asrom seffost

    SvaraRadera