söndag 15 februari 2009

Nihilistisk tro

I ledaren i Blekinge läns tidning den 12 februari skriver biskop Antje Jackelén en liten hyllning till Charles Darwin på hans 200:ade födelsedag. Hon skriver lite kort om hur Darwins idéer kom att omkullkasta vad man tagit för givet under årtusenden, människans uppkomst och jordens ålder. Vad Antje sedan gör är att, inte på något nytt eller originellt sätt, förklara att det är ju den moderna guden arbetar. Gud påverkar oss inte genom mirakel eller synlig påverkan, gud har istället sitt osynliga finger med i varje DNA interaktion, delning och mutation för att på så sätt föra utvecklingen dit han planerat. Våra religioner uppstod i en tidsperiod när vi inte hade några som helst svar på frågor om vad det är för värld vi lever i, frågor som då fick det slutgiltiga svaret "Det här fattar vi inte, gud måste ha gjort det". I vår moderna samhälle svarar vetenskapen på mer och mer av dessa frågor, ibland genom massiva språng framåt som i fallet med evolutionen men oftast genom små steg framåt. Allt eftersom dessa frågor får sina svar måste religionerna göra valet att antingen dogmatiskt stå fast vid sin tro eller försöka anpassa sin gud och sin tro till de nya rönen. Genom att anpassa, göra eftergifter, medgivanden och retirera på punkt efter punkt finns det till slut ingenting kvar av den tro som religionen en gång stod för. Kvar är en fullständigt nihilistisk religion, oförmögen att ge någon mening. När har religionerna spelat ut sin roll? När du knäböjer vid altaret framför en symbol du vet inte existerat? När du svär på en helig bok du vet är författad av människor? När du känner din sanna plats i universum, du vet att gud inte satte dig här och han har ingen plan för dig? Är det när du ber till en gud du vet inte finns där? Är det när att vara biskop är precis som vilket jobb som helst, snickaren snickrar, gjutaren gjuter och biskopen predikar en tro, för det är vad biskopar gör.

Antje Jackelén "citerar" sedan Darwin, men utelämnar några väl valda meningar, meningar som sammanfattar gemensamt ursprung och förnekandet av gud.

“Det finns en storslagenhet i denna syn på hur livet …, medan denna vår planet fortsatte sitt kretslopp i enlighet med gravitationens fasta lagar, ur en så enkel början utvecklats och utvecklas vidare mot otaliga former av den yttersta och underbaraste skönhet.”
- Antje Jackelén

"Det finns en storslagenhet i denna syn på hur livet, med dess många olika krafter, ursprungligen blåstes in i ett litet fåtal former, kanske i bara en enda; och hur det, medan denna vår planet fortsatte sitt kretslopp i enlighet med gravitationens fasta lagar, ur en så enkel början utvecklats och utvecklats vidare mot otaliga former av den yttersta och underbaraste skönhet."
- Charles Darwin

Du kan läsa Antje Jackelén ledare (här)

1 kommentar:

  1. Hej grabbar, härlig blogg. Själv är jag inte troende. Men fan, men vet väl inte vad som finns där ute.

    Ibland sitter jag hemma på gården och stirrar ut, fan va skönt det är då att bara inte bry sig om det finns änna gud.

    Vissa typer ska liksom ha svar på allt. Hur gammal e mjölken? Kan katter få mjäll? Har påven ovalt huvud eller e det bara hatten? Finns det en gud?

    Ja ba njuter, tar livet som det är, bara rullat med slagen som kommer.

    Ha det bäst.

    Krister Brunstedt

    SvaraRadera