tisdag 10 februari 2009

Åsikter önskas

Eftersom det trots allt rör sig några besökare på den här bloggen så skulle jag gärna vilja ha lite synpunkter på den här artikeln

http://www.gt.se/nyheter/1.1462016/sa-vill-kd-politikern-att-reinfeldt-ska-avsluta-talen

Har gud i vår regering att göra?
Kan en liten avslutningsfras skada?
Är det ett steg mot teokrati?
vad säger det då om vår demokrati?
Är det verkligen religionsfrihet?

vad tycker ni?
man behöver inte vara registrerad för att kommentera och man kan vara anonym

5 kommentarer:

  1. Tycker inte Gud ska vara representerad i vår statsapparat mest på grund av att majoriteten av Sveriges befolkning inte är aktivt kristna.. Vi ska vara stolta över att vi lyckats komma ifrån religionsutövande i den grad vi har i Sverige.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det du Pläde säger är skamligt, enligt min mening bör vi även förutom Kd förslaget införa obligatorisk morgon- och middagsbön i skolan. Indraget studiebidrag skulle vara ett rimligt straff vid frånvaro från bön. Upprepas det borde eleven/ eleverna i fråga tvingas tillbringa ett antal helger på ett kristet hem för bråkiga barn. Vad gör man inte för att ge sina barn en sund värdegrund och möjlighet att följa den smala vägen genom livet. Ett barn behöver fostras från början och ha bra förebilder. Vore det då inte underbart att se vår statsminister ta initiativet och rådfråga Gud.

    Tack för mig och Amen.

    SvaraRadera
  3. Att införa katekesen igen vore ju ett intressant politiskt initiativ. Skolorna borde vara helt religiöst obundna, eller bör vi kanske ha ideologiska skolor också? "marxist-leninistiska dagiset trollsländan" och "Kungsholmens Liberalkonservativa gymnasium"

    SvaraRadera
  4. Eftersom vi inte längre har någon statskyrka tycker jag att det är ett olämpligt förslag.
    Att Sverige är byggt på kristna grunder är förvisso sant, men grundfilosofin i de stora religionerna är mer eller mindre desamma, så det håller inte.

    Det fungerar i USA, som är ett kristet land (med religionsfrihet, precis som vi var för 10 år sedan). Skulle vi vara ett kristet land så skulle jag tycka att det passade sig också.

    Vad gäller skolorna håller jag med om att de bör vara religiöst obundna/opartiska. Religionsundervisning tycker jag är ett viktigt ämne, och ska vara brett och ge förståelse för vad de stora religionerna står för.

    SvaraRadera
  5. Åtskiljandet mellan kyrka och stat som vi har här och som de försöker ha i USA är en grundförutsättning för demokrati. De högst styrande i stadsapparaten skall inte i sin tur ha en övergripande makt över sig som baserar sina värderingar på tusenåriga dogmer i form av religion. Att sedan ett en liten avslutningsfras i tal kan ses som en detalj som ligger långt ifrån teokratisk antidemokrati. Men vart drar man gränsen? Staten bör vara klart skiljd från kyrkan.

    SvaraRadera