lördag 7 februari 2009

Föraktet mot ateismen

Många anser att religionen är något personligt. Något man bär inom sig och som inte får ifrågasättas, diskuteras eller förkastas. Jag är benägen att hålla med om det hade varit så i praktiken. Om religionen enbart var något som man bar inom sig och som inte påverkade andra eller samhället i stort.

Enligt en undersökning från 2007 så skulle 48% av amerikanska befolkningen inte rösta på "rätt" parti om partiets presidentkandidat var ateist. Nästan hälften av USAs befolkning skulle alltså hellre rösta på ett parti som har "fel" åsikter hellre än att rösta på en person som inte delar min trosuppfattning. (Källa: http://pollingreport.com/politics.htm)

Samma bild av hur stort inflytande religionen har i USAs politik får man när man läser George Bush seniors svar på journalisten Robert Shermans fråga om han anser att ateister är lika goda medborgare och patrioter som alla andra:
Nej, jag tycker inte att ateister bör anses vara medborgare och inte heller bör anses vara patrioter. Detta är en nation under Gud. (Källa: Robert I. Sherman i "Free Inquiry" 8:4, hösten 1988, 16)
Det var alltså den amerikanska presidentens syn på ateister. För att förstå föraktet i orden kan man byta ut "ateister" mot "svarta", "judar" eller "homosexuella". Om han hade sagt samma sak om tex judarna hade världen rasat. Men ateister är det tydligen helt okej att förakta och särbehandla. Eftersom de flesta dessutom delar sina föräldrars trosuppfattning så kan man gissa vilka åsikter som George Bush junior som nyligen var president hade.

Vi kan alltså inte lämna folks trosuppfattningar ifred. Deras lögner påverkar oss mer än vad vi tror. Istället måste vi se till att få upp religionen till ytan, ifrågasätta och kritisera. Successivt arbeta bort de religiösa lögner som har bosatt sig som sanningar i folks huvuden genom indoktrinering sedan barnsben.

2 kommentarer:

  1. Varför ska du ha bort religion?
    Hur kan du förutsätta att det är lögner?

    Religiösa människor har gjort (och gör fortfarande) mycket skit "i guds namn". Det är naturligtvis fel, men att tro på något kan inte vara fel. Du kan inte bevisa att det är på ena eller andra sättet.

    Du får gärna vara ateist, men försök inte få mig att bli det. Jag tänker heller inte försöka få dig att bli kristen.

    SvaraRadera
  2. Du verkar ha en synnerligen sund och genomtänkt inställning till din tro, all heder för det. Däremot finns det andra som inte har riktigt lika ödmjuk inställning. Den ny-ateistiska rörelsen är ett svar på de militantare delarna av religionerna som påverkar vårt verkliga liv här på jorden. Att folk gör mycket skit i religionens namn men att det inte kan vara fel är en motsägelse, och just att man inte kan bevisa det får inte vara svaret. När man i tron på paradiset och 72 oskulder kan störta sitt flygplan in i WTC och ta flera tusen oskyldiga med sig. Sedan har krig följt i Afghanistan och Irak som kostat ytterligare oskyldiga liv. När vansinniga övergrepp i guds namn sker måste man våga ifrågasätta. Tro är irrationellt, irrationalitet som leder till lidande och död. Den irrationaliteten börjar någonstans och det är enligt mig med den tysta acceptansen av vardagsreligionerna.

    SvaraRadera