torsdag 29 januari 2009

Tidens anda i rörelse

Igår fick jag tag i en mycket underhållande bok kallad Du kan få leva för evigt i paradiset på jorden. En bok som är utgiven av Watchtower bible and tract society vilket är mer känt som Jehovas Vittnen för oss här i sverige. Jehovas vittnen är närmast vad man kan kalla en hushålls sekt här i sverige, vad gemene man känner till om dem är att de knackar dörr och försöker frälsa. I övrigt är de religösa fanatiker, om än kanske fredliga sådana. Vad som gjorde boken till intressant läsning för mig var att den var från 1984, och att man kan få en liten inblick i hur retoriken och ståndpunkterna var för 25 år sedan. I ett kapitel betitlat "Finns det falsk religion i våra dagar?" finns det ett litet stycke som säger
"Du kanske rentav känner religiösa ledare som lever ett mycket dåligt liv, men som ändå accepteras som goda religiösa ledare i sina kyrkor. Somliga religiösa ledare har sagt att det inte är något fel med homosexualitet eller sexuellt umgänge utan att vara gift. Men som du kanske känner till, så säger inte bibeln så. Gud straffade faktiskt sitt folk Israel med döden, därför att de gjorde sådant."
Det här är 1984 års ståndpunkt enligt Jehovas Vittnen, något årtionden tidigare var det katolska och protestantiska kyrkans officiella position. Numera finns det homosexuella präster och ståndpunkten till sex före äktenskapet är mycket mildare. Även om Jehovas åsikter om homosexualitet och sex före äktenskapet kvarstår så är retoriken och tonfallet långt mycket fredligare, i alla fall när det gäller sex före äktenskapet.
Jag hoppas att det är ett tecken på att vår kulturs sammanslagna inställning rör sig i en positiv riktning, tusenåriga dogmer måste till slut ge vika för förnuft och upplysning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar