fredag 23 januari 2009

Den postkristna religionen

Jag har gjort några inlägg om religionen nu, det är dags att ta upp ett ämne som på sitt sätt är svenskarnas religion, horoskop och stjärntecken. Slaget med religionen är på många områden redan vunnet i norden, Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Att vi har vänt fablerna om gud ryggen beror inte på att svenskarna är mer skeptiska eller rationella än andra folk, vi har bara vänt våra lättlurade sinnen i en annan riktning. Efter att ha haft en världsbild där jorden var universums mittpunkt flyttade Copernicus och Galileo Galilei, till kyrkans stora förtret, alltings centrum från jorden till solen, därefter har vetenskapen successivt arbetat sig vidare. Solen är inte alltings centrum, inte ens vår väldiga galax är centrum. Men på något sätt har horoskop och vanföreställningen om våra stjärnbilder därefter flyttat alltings centrum till "just dig!". Hur kan en sund människa verkligen tro att en ögonblicksbild av stjärnbilder och planeter vid sin födelse skulle spela någon som helst roll i hur livet eller personligheten utvecklas. Horoskop fyller troligtvis samma behov som religionen hos den icke-tänkande människan, svaret på frågan om just jag betyder någonting. Tyvärr för både religiösa och troende på andra fantasier, universum är fantastiskt och underbart på alla sätt, men det är totalt likgiltigt till dig. Våra liv är ett kort skådespel mellan två enorma ingentinger. Horoskop och tydandet av stjärntecken är ett bevis på forer effekten, det är lätt att tro på uttalanden som verkar personliga men i själva verket är stämmer in på de flesta.
Hur behårt man än ställer sig till lägret som tror på horoskop och stjärntecken är det makalöst hur man i dagens samhälle kan segmentera upp människor och beskriva deras personlighetsdrag på ett så likgiltigt sätt.

Läs nedanstående stycke

Tysken
Han tar mer än gärna på sig ansvar. Behovet att känna trygghet kan ibland uttrycka sig som överdriven förvärvslystnad och kontrollbehov. Behovet av ägande kan tyvärr ge upphov till svartsjuka. Känslomässigt strävar tysken oftast efter stabila och stadiga förbindelser. Om du vill ha en partner som aldrig sviker dig så skall du välja en tysk.

Stycket är hämtat ifrån www.ditthoroskop.nu och order oxe är utbytt mot tysk.
Tankeexemplet är taget ur Richard Dawkins fenomenala Enemies of reason. Stycket blir nästan befängt rasistiskt, segregerade och utpekande. allt baserat på en helt slumpmässig personindelning som ens födelsedatum faktiskt är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar