tisdag 27 januari 2009

Guds ondskefulla strateger

I diskussioner är de religiösas oövervinnerliga trumfkort alltid "det är min tro, och det är min ensak". Någons tro måste respekteras och behandlas med silkesvantar, man får inte vara kritisk och det är såklart absolut förbjudet att påstå att de har fel, att deras tro är baserad på fantasier och myter från bronsåldern. Vad som gör det ännu mer obehagligt är att den respekt vi förväntas visa inte behöver återgäldas. De troende anser sig veta något som vi inte vet, de är mer kompletta.
Den här bristen på respekt kan ibland ta rent konspiratoriska proportioner. 1999 läckte ett dokument kallat "the Wedge" ut på Internet. Dokumentet kom ifrån den kristna the Discovery Institute som är den stora basen i intelligent design rörelsen. Dokumentet utmålade en 20årig plan för att driva ut materialism, naturalism och evolution ur den allmäna opinionen och skolväsendet. Med femåriga milstoplar skulle strategin svartmåla vetenskap och "förstärka guds verklighet". Att dokumentet kom ifrån the Discovery Institute bekräftades senare av dem själva men såklart så försökte de tona ner innebörden av det.
Det är alltså inte frågan om fredlig respekt för olika åsikter och tankar, den kristna rörelsen försöker i det här fallet med långsiktig strategi och politik tvinga på andra sin tro och sina ståndpunkter. Ett grovt angrepp på förnuftet, vetenskapen och i förlängningen utsikterna för vår mänskliga civilisation.

Om The Wedge Document på wikipedia
Wedge strategy

Direktlänk till wedge document
Wedge document

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar