söndag 15 mars 2009

Därför var inte Jesus Messias, del 1

I gamla testamentet står bland annat följande om den Messias som gud ska sända för att frälsa världen:
Han skall döma mellan folken,
skipa rätt bland alla folkslag.
De skall smida om sina svärd till plogbillar
och sina spjut till vingårdsknivar.
Folken skall inte lyfta svärd mot varandra
och aldrig mer övas för krig.
Om gamla testamentet är guds ord, vilket man får ta förgivet att man anser att det är om man tror på Jesus, då kan man fråga sig varför gud skickar en Messias som inte alls stämmer in på den beskrivningen som han själv har givit mänskligheten för att de ska känna igen Messias när han kommer.

Överlag så framställs Messias i den hebreiska bibeln som en heroisk ledare som ska bringa rätt i världen och göra Jerusalem till metropolen varifrån hela världen styrs.

Jag förstår att judarna inte accepterar Jesus som Messias. För inte har vi slutat kriga, även fast det påstås att Jesus/Messias varit här. Och olika folkslag har fortfarande konflikter på olika sätt, inte minst vid Jerusalem.

Så om gamla testamentet stämmer var Jesus tyvärr inte Messias. Om texterna i gamla testamentet som beskriver Messias inte stämmer, då tycker jag att vi ska ifrågasätta om någonting över huvudtaget stämmer i de två testamentena - och hur vet vi vad som stämmer och vad som inte stämmer? Och följdfrågan blir automatiskt varför gud skulle låta det stå osanningar i boken som ligger till grund för den religionen som är "den rätta"?

2 kommentarer:

  1. Har du funderat på att läsa alla de andra profetiorna om messias? ex. Jes 62:11, Sak 9:9 (Messias intåg i Jerusalem) Ps 41:10 (Messias skulle bli förrådd av en vän) Sak 11:12-13 (Förrädaren skulle få 30 silverpenningar) Ps 22:16-17, Sak 12:10 (Messias skulle få händer och fötter genomborrade av spikar) Ps 22:18, 29 (Soldaterna skulle kasta lott om Messias kläder) Jona 1:17, 2:10 (Messia skulle uppstå efter tre dagar och tre nätter i graven) Mika 5:1-2 (Messias skulle födas i Betlehem osv. Efter att du läst detta så kan du väl säga mig ifall Jesus var messias eller ej.

    SvaraRadera
  2. Först och främst,
    [Att skilja åt] den historiska personen som det står skrivet om i originalversionen som blev redigerat till ”Matteuseusevangeliet” hette Ribi [det var hans titel] Yehoshua. Hans namn redigerades av hellenister till ”Jesus”.

    Ribi Yehoshuas – Messias - ursprungliga undervisning var i enlighet med direktiven i ”Moseböckerna” och den förvrängdes sedan av hellenister [not 1]. Den förvrängda undervisningen finns nu att läsa i ”Matteusevangeliet”. Ribi Yehoshuas – Messias - efterföljare hette Netzarim [försvenskat till ”nasaréer”] och de gjorde sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna” icke-selektivt; och för att följa Messias idag krävs det att man gör sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna”. [not 2]

    Judiska Bibeln talar om två ankomster av Messias – se t.ex. Mikhah kapitel 5 på hebreiska. Mer om Messias återkomst

    Ribi Yehoshua uppfyllde många profetior under sin levnad under det första århundradet. Resten vid Messias återkomst – i form av hans undervisnings återupplivande – se ovanstående länk.

    Not 1: http://bloganders.blogspot.com/2010/07/matteus-517-20-i-den-ursprungliga.html
    Not 2: Alla uttalanden bevisade på http://www.netzarim.co.il

    Anders Branderud

    SvaraRadera