tisdag 5 maj 2009

Snart är det 10 års-kalas

Den 1 januari 2000 separerade Svenska kyrkan från staten. Det är alltså snart 10 år sedan detta jättelika symboliska steg togs av vårt samhälle.

När Svenska kyrkan separerades från staten så stiftades en uppsättning lagar som gör att Svenska kyrkan som organisation särskiljer sig en hel del från övriga organisationer i samhället. De har både förmåner och förpliktelser. Bland annat så är de momsbefriade, staten driver in medlemsavgifter, utökad sekretess för att kunna skydda individer men också hindra insyn i den egna organisationen, de ska förvalta en stor del av det svenska kulturarvet osv..

De lagar och riktlinjer som trädde i kraft den 1 januari 2000 skulle gälla i 10 år. Det är alltså snart dags för en revision. Åtminstone jag hoppas att deras förmåner stryks ännu mera, så de kommer ner på jorden och blir en organisation jämställd med alla övriga intressen i samhället.

Det är med ett leende jag ser fram emot den dagen då Svenska kyrkan själv får håva in medlemsavgifterna via avier utskickade till medlemmarna. Först den dagen skulle man tydligt se vilka som verkligen stödjer Svenska kyrkan och inte är med enbart genom okunskap eller lathet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar