tisdag 9 februari 2010

Religion viktigare än jämställdhet

Läste idag en artikel i metro om en muslimsk man som fått sin akassa indragen pga att han vägrat ta sin blivande kvinnliga chef i handen, och därmed inte fått jobbet. Och utifrån det så drog akassan enligt rutin in ersättningen eftersom han pga sitt beteende inte fått jobbet.

En kort version av artikeln finns här: http://www.metrojobb.se/artikel/se/article/tt/2010/02/08/halsningsdom/index.xml

Jag måste säga att det är ytterst tragiskt att religionen står över våra regler om jämställdhet. Domstolen valde att ge mannen rätt emot akassan. Hade han inte varit muslim hade han inte fått rätt, men nu ansåg domstolen att hans religiösa uppfattning legitimerade att han på ett negativt och nedvärderande sätt särbehandlade sin kvinnliga chef.

Det är helt klart ett hot mot rättssäkerheten att domstolarna låter individer stå bredvid lagen pga sina religiösa uppfattningar. Om man får diskriminera och nedvärdera kvinnor för att man anser det vara en del av sin religion, varför skulle då inte tex hedersmord också vara okej?

2 kommentarer:

  1. Själv funderar jag på att bli medlem i någon sekt där min religion förbjuder mig att arbeta över huvud taget. Då måste jag väl också kunna få A-kassa - eller.... Är det någon som känner till nån sån eller måste jag starta en egen.

    SvaraRadera
  2. Det är ett mycket stort problem att religionsfrihet ibland tolkas som "handlingsfrihet på grund av att man har en religion". Det är sövande korrekt och fint att säga att man måste respektera alla människor oavsett religion och visa förståelse för deras övertygelse, men den här historien är ett lysande exempel på att man behandlar människor olika och ser dom olika mycket värda. Åsikter är fria, handlingar är det INTE. En lag gäller alla medborgare och du har ingen rätt att få strunta i den bara för att du råkar ha en specifik religion.

    Utgå från att alla människor är lika mycket värda, varken sämre eller bättre än någon annan oavsett religion och ta diskussionen därifrån. BEHANDLA ALLA LIKA.

    SvaraRadera