fredag 8 januari 2010

Bibeln och jämställdhet

Ofta talar jag om hur religionen är bakåtsträvande och försöker hindra utvecklingen. Av naturliga skäl så blir det ofta ur ett tekniskt perspektiv, där jag menar att vi ligger långt efter i den tekniska utvecklingen pga religionens ständiga motarbetande.

Men inte bara i teknikens värld är religionerna bakåtsträvande. Redan från start har tex kristendomen underminerat människo- och djurrättsfrågor, likväl som jämställdhetsarbetet för kvinnors lika värde som männens.

I Nya Testamentet hittar vi Första Korinthierbrevet som ganska bra speglar bibelns ställningstagande för kvinnorna. Citatet är från 14:33 till 14:35:
Gud är inte oordningens Gud utan fridens.
Liksom överallt i de heligas församlingar
skall kvinnorna tiga vid sammankomsterna: de har inte lov att tala utan skall underordna sig, som också lagen säger.
Om de vill ha reda på något skall de fråga sina män när de har kommit hem, för det passar sig inte för en kvinna att tala vid sammankomsten.

5 kommentarer:

  1. Det må vara att man som ateist inte vill tro på Gud, eller att Gud finns alls. Men då måste man skaffa sig bättre argument än dessa. Nivån är upprörande låg för här saknas både logik, fakta och grundläggande förståelse för motståndarens (Bibelns) mening.

    Till exempel kan vem som helst som har lite förstånd se att de mest utvecklande länderna i världen är kristna eller har sin grund i kristendomen. Tvärtom har ateistiska/kommunistisa länder det ganska svårt...

    Och att påstå att kristendomen har underminerat människans värde är om inte lögn så fullständig okunskap. Vi hävdar att människan är skapad till Guds avbild och att varje människa har ett okränkbart och oändligt stort värde, oavsett kön, sexuell läggning, ålder, handikapp osv.
    Ateister påstår att människan är en slumpmässig utveckling av slem och jord. Vilken grund har ni ateister för att människor har lika värde? Hur kan någon påstå att en religion där Gud själv blir människa för att rädda mänskligheten inte sätter ett stort värde på människan?

    Till sist är ditt citat lika okunnigt utryckt ur sitt sammanhang som om jag skulle påstå att alla ateister tycker att folkmord är bra bara för att Mao gjorde det. Bibelns syn på kvinnan är jämlik men inte samma. Är det möjligt att förstå skillnaden idag? Citatet ovan är hämtat från ett specifikt ställe där Paulus påpekar att kvinnorna, som inte hade utbildning eller kunskap om lagen som männen hade, skulle vänta med att komma hem tills dess att de kunde fråga sin man i lugn och ro. Annars blir gudstjänsten en enda röra om alla skulle fråga om allt...ungefär som om att jag inte skulle få ställa frågor under bilmekanikernas möten hela tiden utan vänta tills jag kom hem. Vad kan jag om bilar? Kristendomen har alltid värderat kvinnan minst lika högt som mannen, tänk Maria, men könen är inte identiska.

    Kom igen ateister, ni måste skaffa er kunskap innan jag tar era argument på allvar. Än så länge har ni alldeles för dåliga argument för att locka tänkande människor.

    SvaraRadera
  2. Att påstå att det världens mest utvecklade länder är kristna eller har sin grund i kristendom är så ytlig observation att det är pinsamt. Frågan är hur långt vi hade kommit i utvecklingen om inte religionerna hade motarbetat (i rättvisans namn så har religioner såklart medfört goda saker också), i retrospekt kan det inte bli annat än en filosofisk övning.
    Jag kan å andra sidan med bättre stöd hävda att hur välutvecklade och jämlika länder är står i direkt relation till hur sekulariserade de är.

    Men du sätter ribban när du säger
    "Ateister påstår att människan är en slumpmässig utveckling av slem och jord."
    Kreationister är bortom pinsamma, att försöka ge sig in i en debatt är fruktlöst.

    jag tror jag kan summera ditt inlägg, din tro och dig såhär
    "Jag är kristen, min gud är den enda och i förlängningen är också jag bättre än alla andra, alla andra är hedningar. Vetenskap bryr jag mig inte om då jag inte förstår. Jag anser att nomadfolk under bronsåldern sammanfattade all kunskap och alla samhällets rättsregler för evig tid"

    dina kommentarer är pinsamt förlegade, alla finns bemötta här på bloggen och på åtskilliga andra platser. Läs på och återkom när du kommit ikapp.

    SvaraRadera
  3. Ett litet tillägg bara till ovanstående: Jag har så oerhört svårt att begripa att religiösa fundamentalister av alla riktningar så fort man får chansen säger nåt i stil med: "Ateister påstår att människan är en slumpmässig utveckling av slem och jord." Om man läser någon bok som på ett seriöst sätt behandlar utvecklingsläran kommer man att förstå att det enda inslag av slump som evolutionen innehåller är förändringar(kopieringsfel) i DNA-strängarna som i sin tur bygger upp generna. Att sådana kopieringfel uppstår ganska ofta är ju inte konstigt med tanke på den oerhörda mängd information som ska kopieras samt faktorer som miljöpåverkan, sjukdomar m.m. Vilken inverkan denna förändrade gen har på den aktuella individen varierar ju naturligtvis över en skala som sträcker sig ifrån att vara dödlig innan den aktuella genen kunnat föras vidare till nästa generation - via ingen märkbar effekt i jämförelse med en individ som har originalgenen - till en på något sätt bättre rustad individ. Det sista scenariot ökar naturligtvis sannolikheten för att den förändrade genen förs vidare till kommande generationer.
    Det naturliga urvalet har alltså absolut INGENTING med slump att göra. I denna bok som du förhoppningsvis kommer att läsa Andreas Kjernald så kommer du också att hitta mängder av bevis för hur evolutionen har verkat genom årmiljonerna och hur den fortfarande verkar på ALLT levande. Om man accepterar dessa bevis - vilket varje människa med normal intellektuell utrustning gör om man inte är känslomässigt blockerad av religiös indoktrinering - så kommer man att inse att själva grundvalarna för alla religioner - Guden som skaparen av alla de arter vi ser omkring oss - sopas bort som de korthus de är.
    Jag kan förstå att man på medeltiden där man satt och frös i sina eländiga hus i skenet av tjärstickor kunde luras att tro på dessa infantila berättelser om mirakler och underverk av alla de slag och att "själen" på något mirakulöst sätt skulle överleva hjärnans död och komma till en bättre värld. Vad jag inte kan förstå är att man idag kan lura en enda människa att tro på någon av alla dessa mirakelspäckade historier. Jag kan bara gissa att det i grund och botten beror på en oförmåga att acceptera att vi är ett djur bland alla de andra djurarterna och när vi dör så dör vi. Att vi dör är tur för oss, för annars skulle inte det naturliga urvalet ha kunnat fungera och människan hade aldrig kunnat utvecklas fån de arter som föregått oss.

    /Sven Erik Johansson

    SvaraRadera
  4. lägg bara nwr alltihop med era små verkligheter bla bla bla oj vad ni kan
    allt som går ut på att förneka Jesus gudomlighet är vadå?

    SvaraRadera
  5. hej igen hur kommer det sig att ni innehar Guds fullkomliga tal som medlemmar 7 st
    hahhajajah skojar ni eller gud använder er
    lägg ner bloggen

    SvaraRadera